Felhívás

2024.01.31. 14:21

Továbbra sem ajánlott a szabad vizek jegére merészkedni Nógrádban

Bár a tartós hideg időjárás miatt a szabad vizek felülete egyre nagyobb mértékben kezd befagyni, azonban a keletkezett jégvastagság továbbra sem alkalmas a korcsolyázásra és a csúszkálásra – hívta fel a figyelmet a Nógrád vármegyei rendőrség a Facebook-oldalán.

Nagy Orsolya

A jégen tartózkodás mindig veszélyeket rejt magában

Forrás: police.hu

Mint fogalmaztak, azok, akik sportolni, csúszkálni, esetleg horgászni szeretnének, fontos tudniuk, hogy a jégen tartózkodás veszélyeket rejt magában.

„A legalapvetőbb szabály, hogy a szabad vizek jegén tartózkodni csak ott szabad, ahol ez nem tilalmazott. Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyókon a még biztonságosnak ítélt jégre tilos rámenni” –  olvasható a rendőrség Facebook-oldalán. Hozzátették: jégre csakis akkor lehet lépni, amennyiben az kellő vastagságú és szilárdságú, nem olvad, nem mozog és nem töredezett.

A partok közelében egyébként könnyen kialakulhat a megfelelő vastagságú jégtakaró, de a tavak belseje felé haladva ez a mennyiség jelentősen csökkenhet, amely tovább növelheti a baleseti kockázatot. A rendőrség kiemelte, már a jégre lépés előtt nagyon körültekintőnek kell lenni és felmérni a terület adottságait. A hófedte fagyott vízfelület minőségét sokkal nehezebb megítélni, ezért ilyen esetekben különösen figyelni kell.

Mi a teendő, ha megroppan a jég?

Emellett fontos az is, amennyiben a jégen tartózkodnak, ne távolodjanak el túlságosan a parttól. „ Amennyiben gyanús ropogást, recsegést hallanak, feküdjenek le, hogy minél nagyobb felületen legyen terhelve a jég és próbálják a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Beszakadás esetén – lehetőség szerint – őrizzék meg nyugalmukat és igyekezzenek a jég szélében megkapaszkodni, lábukkal a part felé lökni magukat. A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerüljék a felesleges, hirtelen csapkodó mozdulatokat. Partot érést követően pedig célszerű a vizes, jeges ruházattól minél hamarabb megszabadulni és meleg helyen megszárítkozni” – írta a rendőrség.

Hogyan segítsünk a bajban?

Arra is felhívták a figyelmet továbbá, ha a jégen bajba jutott személyt látnak, akkor azonnal segítséget kell hívni. Felelőtlenül nem szabad mentésbe kezdeni, hiszen azzal akár önmagukat is veszélybe sodorhatják. Ameddig nem érkezik szakszerű segítség a partról célszerű egy hosszú, erős ágat, vagy ruhadarabot nyújtani a veszélyben lévő embernek, amelyben megkapaszkodhat. A bajba jutottak minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni, ezért mentőt kell hívni. Amennyiben bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek, akkor pedig azonnal hívják a 112-es központi segélyhívószámot.

Életet követelt a fagy
Volt már példa arra, hogy emberéletet követelt a befagyott tó. Néhány évvel ezelőtt, a megyehatár közelében lévő apci bányatóba védőfelszerelés nélkül merült le egy nógrád vármegyei lakos, aki már nem bírt feljutni a felszínre. Órákon keresték őt a katasztrófavédelem munkatársai, de végül már csak a holttestét hozták fel a mélyből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában