tragédia

2021.02.16. 12:30

Szörnyű tragédia: bányatóba fulladt a pásztói származású búvár, kedvenc helye lett a végzete

Három órán át keresték azt az extrém sportoló férfit a katasztrófavédelem munkatársai, aki védőfelszerelés nélkül merült le az apci bányatóba, de már csak a holttestét hozták fel a mélyből.

Nagy Orsolya

Forrás: TV2

Ahogy korábban a Heol információi alapján beszámoltunk, vízbe fulladt egy 33 férfi a napokban a településen található Széleskő-bányatónál. A TV2 tudósításában forrásként hivatkozott Facebook-profil szerint az elhunyt búvár Nógrád megyei származású volt.

A Tények riportjából kiderült, hogy a férfi az előző estét is a tavon töltötte, a befagyott jégen sátorozott. Vasárnap reggel egy láncfűrésszel négy léket vágott, majd az egyiken oxigénpalack és biztosítókötél nélkül lemerült.

Információk szerint a férfi jól ismerte a tavat, 3 éves kora óta járt oda búvárkodni, mégis elsodorta a víz és nem találta meg a léket. Órákig keresték a búvárt, de már csak a holttestét hozták fel a mélyből.

– Lemerült a fiam és nem jött fel. Nagyon jól ismerte a tavat. Borzasztó ebben a helyzetben, hogy tényleg jó búvár volt, évek óta járt ide ki és ez volt a kedvenc helye. Védnökséget is vállalt itt a tóra és környékére. Rengeteg szemetet szedtek össze, csoportokat szervezett az ügyben, hogy minél szebb és tisztább legyen ez a környezet – mondta a TV2-nek a könnyeivel küszködő édesanya.

Azt, hogy a férfi oxigénpalack nélkül merült le és hosszú percekig nem jött a felszínre, arra járó kirándulók vették észre, akik azonnal értesítették a 112-es segélyhívószámot. A speciális helyzet miatt a fővárosi tűzoltók búvárszolgálatát is a helyszínre riasztották.

Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a riportban úgy fogalmazott, hogy a szakemberek légzőkészülékkel és kötélbiztosítással alámerültek, majd körülbelül 20 méterre a léktől 6-8 méteres mélységben megtalálták és felszínre hozták a holttestet.

Mentőautót és mentőhelikoptert is riasztottak a helyszínre, órákon keresztül keresték a férfit a tóban. Mire megtalálták a néhány fokos vízben a búvárt, már halott volt.

– Bajtársaim a katasztrófavédelemmel párhuzamosan érkeztek a helyszínre. A katasztrófavédelem munkatársai közel 3 órás keresés után hozták a felszínre a 33 éves férfit, akinél a mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani – közölte Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa.

A szakemberek szerint kiemelten fontos a kötélbiztosítás egy merülés során, hiszen az akár életet is menthet.

Barta Béla, mentő technikai búvár a TV2 riporterének kifejtette, hogy kötél mellett kell merülni és kötéllel a derekán megy be az ember a tóba. Ez azért fontos, mert akármilyen baj van, akkor ki tudják húzni és megtudják találni az irányt.

A tó üzemeltetője elárulta, hogy ez egy kiemelten veszélyes bányató, ők pedig semmilyen engedélyt nem adtak búvárkodásra. A rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja az esetet.

A tragikus eset mindenkit megdöbbentett. A fiatal férfiról barátai is megemlékeztek a közösségi oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában