Megemlékezés

2024.01.23. 09:49

Több napos programsorozattal emlékeznek a csehkiverés hőseire Balassagyarmaton

Január 25-én kezdődik Balassagyarmaton a Civitas Fortissima ünnepi programsorozat, ahol a megszálló csehszlovák katonák 105 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek.

Lukács Zsófia

Koszorúzás a balassagyarmati városházán elhelyezett emléktáblánál egy korábbi rendezvényen

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

A Helytörténeti Gyűjteményben január 25-én, csütörtökön 16.30-tól Tyekvicska Árpád, „Balassagyarmat második megszállása” című előadásával veszi kezdetét a megemlékezés.

Január 27-én, szombaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban 18 órától Vadkerti Imre előadása, majd Balassagyarmat, szeretlek! című zenés műveltségi vetélkedő Lombos Marcival és Bourbon Folks koncert vár minden érdeklődőt.

Január 28-án, vasárnap 10 órától rendezik meg a bátrak úszását 

Január 29-én, a felszabadítás napjának évfordulóján reggel 9 órakor a városi temetőben, az 1919-es hősök sírjánál tart megemlékezést a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Kulturális Egyesület, beszédet mond Bartha István evangélikus lelkész. 10 órakor a vasútállomáson a vasutas hősökre emlékeznek a”Hiszekegy”-a MúzsaRúzs Társulat műsorával. Beszédet mond: Lavaj Árpád a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője. 11 órakor a Civitas Fortissima téren koszorúzással tisztelegnek a hősök előtt. Beszédet mond: Csach Gábor polgármester. 14.30-kor Dr. Gali Máté történész, a Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatótanára tart előadást „A trianoni évszázad” címmel a művelődési központban. 16 órától Ünnepi Képviselő-testületi ülés keretében átadják a Díszpolgári cím és Pro Urbe díjakat a művelődési központban. Köszöntőt mond: Dr. Szakács Zotán elnök és Medvácz Lajos, Civitas Fortissima Kör.

Az eseményen közreműködik az MNM Palóc Múzeum, a Balassagyarmati Dalegylet, Majer-Illés Ivett,  a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Kulturális Egyesület, valamint a Balassagyarmati Cigányzenekar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában