Összefogás

2024.01.13. 10:58

Tizennégy éve építik programjaikkal a közösséget az ipolyvecei önkéntesek

Az Együtt Ipolyvecéért Mozgalom 14 éve munkálkodik azon, hogy évről évre jobb legyen ipolyveceinek lenni. Az elmúlt évben is számtalan közösségépítő programot valósítottak meg a településen. Szőlősi Noémi a tagok képviseletében beszámolt a mozgalom munkájáról.

Lukács Zsófia

A nyáron sem maradtak élmények nélkül az ipolyveceiek

Fotó: Beküldött

– Sikerült szinte minden korosztály számára valamilyen emlékezetes élményt biztosítani az előző évben is, legtöbbször az önkormányzattal szorosan együttműködve. Az évet hagyományosan a falu időseinek szervezett programmal nyitottuk meg, ahol a zenés előadás után egy kellemes vacsora és jó zene mellett tudtak az idősek beszélgetni, nótázni és a jókedv mellett kis ajándékkal térhettek haza – mondta el Szőlősi Noémi.

A nyáron sem maradtak élmények nélkül az ipolyveceiek: egész napot felölelő családi nap gazdag programmal várták a kicsiket és nagyokat, helyieket és visszalátogatókat egyaránt. – A bábmese után a gyerekek ugrálóváraztak, kézműveskedtek, lovagoltak, állatot simogattak, kamiont "vezettek", körhintáztak, népi játékokat játszottak, fociztak és szinte minden család beállt a családi fotósarokba is, hogy elkészüljön róluk egy hangulatos nyári portré, melyet később az egyesület ingyenesen eljuttatott a családokhoz. A napot sütiverseny nyitotta, majd a gyerekek örömére koncert zárta – ismertette a mozgalom tagja.

Az év minden hónapjára jutott a programokból

Ősszel megszervezték a hagyományos szüreti felvonulást is. – A viseletbe öltözött gyerekek és felnőttek lovaskocsival és kisvonattal járták be a falu szinte minden utcáját, közben a zenekar húzta a talpalávalót, a megállóknál pedig minden korosztály bemutathatta tánctudását, énekhangját, és persze falatozhatott a finomságokból – mesélte el Szőlősi Noémi.

Hagyománnyá vált az is, hogy az ősz végi tsitári gyalogos zarándoklaton résztvevőket meleg ebéddel vendégeli meg az egyesület a hazaúton, a drégelypalánki étteremben, ez tavaly sem maradhatott el.

Az advent is kifejezetten gazdag volt egyesületi programokban. Két hétvégi délutánon kézműves workshopot rendeztünk a művelődési házban, ahol ügyes gyerek és felnőtt kezek alkottak. Az egyéni díszek mellett közösen készítettük el a falu adventi koszorúját is, melynek két gyertyáját egyesületi szervezésben, az óvodás gyerekek aktív közreműködésével gyújtottuk meg és együtt díszítettük fel a karácsonyfát is az óvodai karácsonyi ünnepségre.

– számolt be róla Szőlősi Noémi, kiemelve: – A fa alá az egyesület jóvoltából udvari játékok kerülhettek a gyerekek nagy örömére. Idén ismét megszerveztük az Adventi Ablakok című megmozdulást is, melynek során minden decemberi napon egy-egy újabb ablak öltözött ünnepi díszbe és fénybe a faluba. 

Mindezen felül a falu újszülöttjeiről sem feledkeztek meg. 2023-ban 12 babaköszöntő csomagot adtak át. Külön öröm volt számukra, hogy több családnál már nem először jártak ajándékozni.

Felújítanák az emlékművet

A 2024-es tervekről azt is elárulta a mozgalom tagja, hogy a hagyományokat, a programszervezéseket idén is aktívan folytatják, valamint az utolsó simításokat végzik a székhelyükön, a régi napköziotthon épületének felújításán. Terveik között szerepel a trianoni emlékmű megújítása, amelyre egy turulmadarat helyeznek el egy méltó megemlékezésen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában