Újrahasznosítás

2024.01.06. 06:50

Ötven forint a környezetért: Nógrádban is életbe lépett a kötelező visszaváltási rendszer

A különböző termékek újrahasznosításával és a szelektív hulladékgyűjtéssel az utóbbi években elég sokat találkozhattunk, hiszen társadalmi szinten egyre népszerűbb a ökotudatosság. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. egy olyan új, előnyökben gazdag visszaváltási rendszert vezetett be idén, mely még a fogyasztókat is arra motiválja, hogy jobban odafigyeljenek a környezetre, és visszavigyék a palackokat.

Sipos Nina Vivien

Nógrád-szerte sok helyen nyílik lehetőség a palackok visszaváltására. Képünk Salgótarjánban készült

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Országos szinten lépett életbe 2024. január 1-től a kötelező visszaváltási rendszer a MOHU MOL Hulladékgazdálkozási Zrt. vállalat vezetésében, amit még tavaly jelentettek be a hivatalos oldalukon. Az újrahasznosítást szem előtt tartva minden olyan üveg, fém és műanyag italtermékes palackot, amely 2024. január 1-e után került forgalomba, és rendelkezik az adott logóval, a kijelölt REpontokon visszaválthatóak lesznek. 

Már Nógrád-szerte kihelyezték a visszaváltó automatákat

Nógrád vármegye több pontján is helyeztek ki az új év elején visszaváltó automatákat. Minden olyan élelmiszerbolt és üzlet terében, amely meghaladja a 400 négyzetmétert, megtalálhatóak lesznek az automaták, amelyek biztosítják majd a fogyasztók számára a használt dobozok leadását. A visszaváltásnál érdemes odafigyelni arra, hogy a flakonokat nem szabad összenyomni, mert az automata a palack űrtartalmáról, formájáról ismeri fel a visszaváltandó dobozt, továbbá beolvassa a rajta elhelyezett vonalkódot is.

A korábbi hulladékgyűjtéseknek nagy volt a sikere

Több mint tíz évvel ezelőtt jelent meg hazánkban a Returnpack Kft. jóvoltából a Minden Doboz Visszajár (ECC - Every Can Counts) nevezetű kezdeményezés, amely országszerte kétszáz ponton biztosított olyan gyűjtőautomatákat, ahová a használt sörös és fémpalackokat lehetett visszaváltani. 

Visszaváltó automaták az egyik salgótarjáni üzletben
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Gazdasági szempontból rendkívül előnyös az alumíniumhulladék szelektív begyűjtése, hiszen az alumínium száz százalékban, sőt energiahatékonyan és végtelenszer újrahasznosítható, ráadásul ezáltal a környezetvédelmet is szolgálja. A programban végeredményeképpen kevesebb hulladék került az utcákra, mely árulkodik a öko-barát kezdeményezés sikerességéről. Az összegyűjtött dobozokért járó forintok a szociálisan hátrányos helyzetű embereknek nyújtottak kereseti kiegészítést és segítségek az elmúlt években. Az utóbbi tizenkét esztendőben több mint 1 milliárd italospalackot gyűjtött vissza a Returnpack Kft. Magyarországon.

Ötven forint jár vissza minden egyes palackért

Ahogy arról a BEOL.hu is beszámolt, a különböző italtermékek űrtartalma 0,1-től 3 literig változhat. Az ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolásokon, legyenek azok műanyag, üveg vagy fém dobozok, megtalálható lesz a visszaváltási logó. Az elfogadott jogszabály alapján 2024. június 30-ig lehet forgalomba hozni még az új jelölés nélküli termékeket, ezt követően pedig már csak a visszaváltási díjas logóval jelölt palackok kerülhetnek forgalomba, új vonalkódokkal ellátva. 

Ezen csomagolásokon fel lesz tüntetve a visszaváltási díj, tehát a fogyasztó az egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet, amit a visszaváltás után azonnal visszakap. Az újratölthető dobozok esetében, amelyeket többutas termékeknek neveznek, a visszaváltási díj összegét a gyártó szabja meg, és tünteti fel az értéket a logóban. Az új rendszerben kivételt képeznek a tej- és tejtermék alapú italok, joghurtok dobozai, ugyanis ezeket nem tudja az automata visszaváltani.

A környezettudatosság kifizetendő

A forradalmian új visszaváltási rendszer fontos üzenettel bír a magyar társadalom számára: óvjuk a környezetet, hasznosítsunk újra, amit csak lehet, és vigyük vissza a REpontokra a használt palackokat! 

Idén, a rendszer beinduláskor közel 2000, majd a partnerek fokozatos csatlakozásával a tervek szerint közel ötezer boltban lesznek megtalálhatóak a visszaváltó automaták. Az EU szabályozás előírja, hogy 2029-re 90 százaléknak kell lennie a pet palackok visszagyűjtési arányának - írja a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a hivatalos oldalukon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában