Vörös riasztás

2024.01.11. 19:51

Nógrád-szerte a hideg az úr, segítséget kapnak a hajléktalanok

A kezdeti, januári tavasz után mostanra megérkezett az igazi tél. Éjjel jóval mínusz tíz fok alá esik a hőmérő higanyszála, ami nappal sem kúszik nullánál feljebb. Emiatt hétfő este óta vörös kód van érvényben. Ennek értelmében a hajléktalan, vagy bajba jutott emberek emberek befogadása kötelező valamennyi szociális intézmény számára szűkebb hazánkban is.

Gulyás Edina

A hideg időjárás miatt hétfő este 8 órától lépett életbe az úgynevezett vörös kód, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Az intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben. A kemény mínuszok miatt életveszélyes lehet hosszabb ideig a szabadban tartózkodni. Azonban nem csak a hajléktalanokra kell kiemelten figyelni ebben az időszakban, hanem azokra is, akik fűtetlen lakásban élnek. 

Éjszakára is helyet tudnak biztosítani 

Balassagyarmaton a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezete 20 férőhelyes átmeneti szállót, 80 fős nappali melegedőt és szintén 80 adagos népkonyhát üzemeltet. A hidegebb hónapokban – november 1. és április 30. között – 15 embernek éjszakára is helyet tudnak biztosítani az időszakos éjszakai szálláson azoknak, akik lakhatása nem megoldott és átmeneti segítségre van szükségük.

Az utcán élők itt rendezni tudják alapvető szükségleteiket. Automata mosógép és szárítógép is a rendelkezésükre áll, emellett mosószert és tisztálkodószereket is biztosítunk számukra

 – fogalmazott Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető, aki arról is beszámolt: – A fedél nélküliek tapasztalataink szerint élnek is ezekkel a lehetőségekkel, önként veszik igénybe a fenti szolgáltatásokat, amelyek jelenleg is 98 százalékos kihasználtsággal működnek. 

Mint mondta, a nappali melegedő 8 és 18 óra között van nyitva, ezt követően az időszakos menedékhely fogadja az utcán élőket. Az Ipoly-parti városban és a környező településeken két személy látja el az utcai gondozószolgálatot. Délután 18 és este 22 óra között járják a közterületeket és a megfelelő ellátást nyújtják a rászorulóknak. Szükség esetén mentőt hívnak, vagy biztosítják az érintettek elhelyezését. 

Meleg helyet és étkezést biztosítanak

– A vörös kód életbe lépésével nem hárul több feladat munkatársaimra, végezzük a megszokott munkánkat. Ez a lépés a bentlakásos szociális intézményeket, például az idősotthonokat érinti, amelyeknek kötelező ezekben a napokban meleg helyet és étkezést biztosítani azoknak, akik bajba kerülnek – hangsúlyozta Duberné Dunaveczki Éva. 

Az is nagyon fontos ebben az időszakban, hogy jobban odafigyeljünk egymásra. Azok, akiknek tudomásuk van idős, egyedülálló, nehéz körülmények között élőkről Nógrád vármegyében is a 06-46/530-268-as regionális telefonszámot hívhatják. 

Tisztálkodásra és mosásra is van lehetőség

Ebben az időszakban a Bátonyterenye Városi Egészségügyi, Szociális és Gyermekjóléti Központ is rendkívüli szolgáltatásokat nyújt a térségben élőknek – erről az intézmény közösségi oldalán számoltak be. A Fogyatékosok Napközi Otthona épületében, a Zrínyi út 52. szám alatt folyamatos nyitvatartással, éjszakai szálláslehetőséggel fogadják a rászorulókat. Itt tisztálkodásra és mosásra is van lehetőség. 

Napi háromszori étkezést biztosítanak, illetve beszállítják az intézménybe és onnan haza a bajba jutott embereket. Krízisautó járja a várost, a szorult helyzetbe került személyeket haladéktalanul felkeresik. Takaróval, téli ruházattal, meleg teával, hideg élelemmel látják el azokat, aki nem vállalják az ellátó helyre való beszállítást. 

Hívd az ügyeletet!

A bejegyzésben arra is kitértek, hogy az ügyeletet adó kollégák az intézmény 06-20/563-58-92-es készenléti telefonszámán érhetők el. Azokat, akiknek segítségre van szükségük, vagy környezetükben segítségre szorulóról tudnak arra kérik, hogy hívják a fenti számot.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában