Rangsor

2024.01.11. 17:26

TOP100: Nógrád legjobb eredményeivel büszkélkedik a gyarmati technikum

Megannyi rangos iskolát megelőzve Nógrád legeredményesebb oktatási intézményeként az országos TOP100-ban szerepel a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Technikum.

Lukács Zsófia

Szrenka Anikó igazgató reméli, a jövőben még több gyermek érdeklődését kelti fel az intézményük

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A Technikumi Rangsor 2024 TOP 100-as listája a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és Oktatási Hivatal adatai alapján, a tanulók bemeneti- és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült. A balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Technikum több rangos iskolát maga mögött hagyva 78. helyen szerepel megyénk legjobbjaként a listán.

A rangsor összeállítása hat összevont mutató – a szakképző intézménybe beiratkozó tanulók előző tanév végi tanulmányi eredménye, a kilencedik évfolyam megkezdésekor megírt bemeneti szakképzési kompetenciamérésen elért eredménye, az évfolyamot sikeresen teljesítők aránya, a technikum tanulóinak érettségi vizsgaeredménye, az intézmény teljes munkaidős oktatóinak az oktatói összlétszámukhoz viszonyított aránya, valamint az intézmény digitális eszközellátottsága – alapján történt. A végeredményt az egyes mutatók normalizált skálán elért pontszáma adta. Az elméletileg elérhető maximális összesített pontszám 100 lehet. A rangsor az intézmények szintjén készült, összesítve az egyes feladatellátási helyekre vonatkozó adatokat.  

A Technikumi rangsorban szereplő intézmények átlagos teljesítménye 2024-ben összességében javult a 2023-as rangsorhoz képest. Jobb lett a bejövő tanulók bemeneti kompetenciamérési átlaga a szakképzési kompetenciamérésben, javultak az érettségi eredmények, továbbá csökkent a bukások aránya. Ez összességében a szakképzés és ezen belül a technikumba bekerülő tanulók javuló teljesítményére utal

 – tette közzé az Oktatási Hivatal.

TOP100: A sok munka meghozta gyümölcsét

– Öt éve működünk technikumként, ez idő alatt a sok munka meghozta gyümölcsét. Tanulóink jó tanulmányi átlaggal érkeztek, jól tanulnak, továbbá az osztályfőnökök, a fejlesztőpedagógusok és az iskolapszichológus is figyelnek a diákjaikra. Törekszünk arra, hogy főállású oktatókkal töltsük meg az oktatótestületet, a pályaalkalmassági vizsga jó szűrő számunkra, emellett jó gyakorlatunk a "Sulitérkép", ami a nyílt nap mellett egyre több tanulót vonz a Szent-Györgyibe – mondta az igazgató, hozzátéve: – Karitatív tevékenységekben is kivesszük a részünket, lezajlott a cipősdoboz akció, a Szent Erzsébet Idősek Otthona minden lakójának karácsonyi üdvözlő képeslapot írtak a szociális ágazat tanulói és a Vöröskeresztnek több mint 5 éve bázisiskolája vagyunk. Ezen felül modern eszközökkel hívjuk fel a figyelmüket a diákoknak, a nagysikerű Tik-Tok videó reméljük, még több gyereket vonz hozzánk.

Harminc éve viselik a tudós nevét

Az igazgató arra is kitért, hogy a Honvéd Kadét Program partneriskolájaként működnek ebben a tanévben, jövő szeptembertől pedig az Aktív Iskola és az Ökoiskola programba is bekapcsolódnak, valamint több nívós versenyeken is részt vesznek a diákjaik. – Idén ünnepeljük, hogy a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert nevét 30. éve felvette 74 éves iskolánk és már január hónapban iskolánk számtalan vármegyei verseny helyszínéül szolgál – ismertette Szrenka Anikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában