Közgyűlés

2024.01.25. 14:40

Megalkotta és elfogadta idei költségvetését Nógrád vármegye közgyűlése

Megalkotta és elfogadta az idei költségvetésről szóló rendeletet mai ülésén a Nógrád vármegyei önkormányzat közgyűlése. Emellett a képviselők bepillantást kaptak a megyei úthálózaton tavaly elvégzett munkákról és ehhez kapcsolódóan hallhattak az idei tervekről is.

Gulyás Edina

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

Az idei évre vonatkozó költségvetési rendelet megalkotása volt a vármegyei közgyűlés mai ülésének egyik központi témája. Annak tárgyalása során kiderült, hogy a központi költségvetésből a vármegyei önkormányzatoknak biztosított összeg nem változott az előző évekhez képest, idén is 239,2 millió forinttal számolhat a nógrádi testület. Saját bevétel a tulajdonban lévő ingatlanvagyon hasznosításából, bérleti díjból származhat még. Emellett a 2023. évi költségvetési maradvány, valamint a TOP Plusz pályázatok projektmenedzsmenti feladatai ellátásához biztosított támogatás jelent forrásokat. Az előterjesztés adatai azt mutatják, hogy az önkormányzat költségvetési mérleg szerinti kiadási főösszege 412 millió 849 ezer, a 2024. évi bevételek összege pedig 690 millió 981 ezer forint. 

– A költségvetés összeállítása során megteremtettük a bevételek és kiadások összhangját, a kiadásokat a biztos bevételi források erejéig terveztük. Alapvető szempont volt a költségtakarékosság, az új és meglévő kötelező feladatok megfelelő színvonalon történő ellátása, az önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak erősítése – fogalmazott Skuczni Nándor, a közgyűlés elnöke. 

Borenszki Ervin és Zsédely Lajos képviselők felszólalásukban azt nehezményezték, hogy évek óta nem emelkedett az a támogatási összeg, amellyel  a vármegyei önkormányzat a központi költségvetésből részesül. Az önkormányzatok véleményük szerint ezáltal fejlesztésekkel nem tudnak számolni, emellett a hivatalnál dolgozók bérezése sem követi az átlagbéreket. A képviselők végül rövid vitát követően elfogadták a költségvetési rendeletet. 

A napirendek között szerepelt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatóságának tájékoztatója is, ami a tavaly elvégzett munkákról és az idei tervekről szólt. Annak kapcsán szó esett a 23-as és a 25-ös út fejlesztésének jövőbeni alakulásáról, a Vác és Hont közötti útszakasz fejlesztési terveiről is. Dobos Csaba, a társaság forgalomtechnikai osztályvezetője kérdésekre válaszolva kitért a 22-es út újabb részeinek korszerűsítésére, ehhez kapcsolódóan szólt az azzal párhuzamos kerékpárút terveiről is. 

Mindezeken túl a képviselők megválasztották a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságának tagjait, és hallhattak a két ülés között történt főbb eseményekről is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában