Kiadvány

2024.01.22. 17:27

Nógrád Vármegye Önkormányzata könyvvel is megemlékezett születésnapján Madách Imréről

A Madách-ünnepség keretén belül mutatták be Nógrád Vármegye Önkormányzatának kiadványát, a Madách 200 című könyvet pénteken, a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtárban. A kiadványt dr. habil. Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi docens ajánlotta a résztvevők figyelmébe.

Lászlók Judit

Gréczi-Zsoldos Enikő ajánlotta a kötetet a közönség figyelmébe

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Bagó József, Nógrád Vármegye Önkormányzatának a jegyzője. Ebben kiemelte, hogy a vármegyei önkormányzat a tavalyi Madách Imre Emlékévvel kapcsolatban számos eseményt, projektet valósított meg. Mint mondta, céljuk volt a Madách örökség ápolása, annak ellenére is, hogy ehhez jelentős források nem álltak rendelkezésükre. Azonban a „Nógrád megye identitásának növelése” című, tavaly még futó pályázatukban sikerült forrást találniuk arra, hogy ezeket a célokat meg tudják valósítani. Így többek között elhozták Nógrád vármegyébe az egri Gárdonyi Géza Színház Bűvös világ című, Madách Imre életét bemutató darabját. 

Kirándulásokat szerveztek civilek bevonásával a balassagyarmati Palóc Múzeumba és a csesztvei Madách-kúriába. Továbbá készült irodalmi zenés összeállítás, közösségi oldal, tájékoztató kiadvány a nógrádi Madách kultuszról, valamint a Nógrádi próféta - Madách Imre és Az ember tragédiája című filmet is megalkották. A jegyző beszédében kitért arra is, hogy a tavalyi év folyamán egyedi elbírálású támogatást kaptak a kormánytól arra, hogy köztéri alkotás készüljön Madách Imréről, amelyet várhatóan tavasszal adnak át Salgótarjánban, a vármegyeháza előtti téren. Végül megköszönte a tanulmánykötet alkotóinak a munkájukat.

Méltó emléket állítottak az egyik legismertebb nógrádi alkotónak

Ezután dr. habil. Gréczi-Zsoldos Enikő bemutatta Nógrád Vármegye Önkormányzatának kiadványát, a Madách 200 című könyvet. 

– Madách Imre hagyatéka Nógrád Vármegye Önkormányzata számára is fontos. Ezért mi sem természetesebb mint, hogy egy könyv is az ő emlékének szentelve megjelenik abban a kivételesen jeles esztendőben, a bicentenárium évében, amely az ő hagyatékának a múltnak, a jelennek, sőt valamiképpen a jövőnek is szerepe van ennek az értékőrző munkában – mondta  Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi docens, akit Nógrád Vármegye Önkormányzata kért fel arra, hogy összefogja ezt a munkát és gondoljon ki egy olyan koncepciót, amely méltó emléket állít Nógrád vármegye jeles alakjának.

A könyv szerkesztője a bemutató során ismertette, szándékosan olyan ábrázolásokat választottak a könyvhöz és annak borítójához is, amely korábban sehol sem jelent meg, illetve további Madách által ihletett alkotások is helyet kaptak benne. Majd kifejtette, az emlékezőkötet Skuczi Nándor Nógrád Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének az elnökének azzal a köszöntőjével kezdődik, amely a Madách Imre születésének 200. évfordulóján, a tavalyi Madách-ünnepségen hangzott el. Kiemelte, a fejezetek átfogják a Madách emlékezés, a Madách hagyaték szinte minden szegmentumát. Minden fejezet egy Madách idézettel kezdődik és metaforikusan is utal a fejezet témájára. 

Kutatási anyagok is helyet kaptak a kötetben

Az első fejezet a Kultusz címet kapta és két anyagot tartalmaz. Pásztor Éva, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrád vármegyei tagozatának elnöke összegyűjtötte a Madách ábrázolásokat, amely a múlt évben kicsit kibővítve önálló könyvként is megjelent. Dr. Csongrády Béla újságíró pedig minden eseményt összegyűjtött és leírt, amely a 2014 és 2023 között Madách szellemiségében és emlékének megőrzése érdekében történt Nógrádban. A második, Közgyűjtemények című fejezetben Rácz Rita muzeológus a „Nógrádból a halhatatlanságba” című kiállítást mutatja be, illetve Sebestyén Kálmán és Sebestyénné Batta Ágnes házaspár ismertet a Madách család és Madách Imréhez kapcsolódó dokumentumokat. A harmadik, Kapcsolatok című fejezetben Bene Zoltán író írt egy esszét „A kötelesség eszménye – Kölcsey Ferenc, Madách Imre, és Asbóth János a kötelesség és az emlékezet vonzásában” címmel. 

A kiadványban itt kapott helyet dr. habil. Gréczi-Zsoldos Enikő Madách kutatásai is, amely az író kapcsolatairól, barátságairól szól. Továbbá Madár János, a Magyar Írószövetség és az Írók Szakszervezet tagja pedig Madách Arany Jánoshoz fűződő barátságát dolgozta fel. A negyedik A Tragédia című fejezetben megtalálhat Gyukits György szociológus A Tragédia népe című tanulmánya. A következőkben Németh Péter Mikola költő Madáchot mint az „északi géniuszt” mutatja be. Az ötödik Irodalom nevet viselő fejezetben kortárs költők, Jóna Dávid, Tajti Bálint, Malejkó Norbert, Handó Péter Madách ihlette alkotásai kaptak helyet. 

Megszólal Madách Imre leszármazottja is

A hatodik Andor Csaba, a Madách-kutató címet viseli, ebben a 2022-ben elhunyt író az életének utolsó éveiben végzett kutatásaiból közölnek részleteket. A hetedik és egyben utolsó fejezetben pedig Grosschmid Péter újságíró a Madách leszármazottakkal készített interjúit olvashatják az érdeklődők. A kiadvány a könyvben megszólaltatott legfiatalabb Madách leszármazott, Christina Echegoyen mondatával zárul, aki íróként is elismert. 

Gréczi-Zsoldos Enikő a könyvbemutatót azzal zárta, hogy a 200. évfordulót ünnepeljük ezzel a könyvvel, azonban kíváncsi lesz rá, hogy száz év múlva kik lesznek azok, akik Madách munkásságával és életművével foglalkoznak, illetve a 300. évfordulót, hogyan ünneplik majd meg az utódaink. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában