Gasztronómia

2024.01.31. 19:55

Különleges fesztivált álmodott a Balatonhoz a balassagyarmati gasztroíró

Kalas Györgyi balassagyarmati születésű gasztroíró azon munkálkodik, hogy négyévszakossá válhassanak a balatoni vendéglátóhelyek. A tíznapos Taste Balaton nevű fesztivállal összefogná a Balaton éttermeit, szállásait és kulturális eseményeit szezonon kívül.

Lukács Zsófia

Kalas Györgyi legújabb könyvén is dolgozik

Forrás: Beküldött

– Nekem mindig nagy szerelmem volt a balatoni vendéglátás, ez sokkal személyesebb élményt nyújt, mint egy fővárosi étterem. A Balatonnál jelen vannak a tulajdonosok is, akik szívüket-lelküket beleteszik a vendéglátásba. Amikor kitaláltuk a programot Budavári Dóra kolléganőmmel, arra gondoltunk, hogy lezajlott a Balatonnál egy gasztroforradalom, de még mindig küzdenek a szezonalitás problémáival – mondta portálunknak Kalas Györgyi. hozzátéve: 

Az éttermek elkötelezettek az egész éves nyitvatartás iránt és kiemelkedő minőséget tudnak nyújtani a vendégeknek, mindemellett stabil munkát is biztosíthatnak az alkalmazottaknak. Ezeket a törekvéseket szeretnénk segíteni, így jött létre egy tavaszi fesztivál ötlete.

Tíz napon át zajlanak a programok

Kiemelte, hogy a gasztronómia mellett a kultúra is nagy hangsúlyt kap az életében, így ezt is szem előtt tartották az ötletelésnél. A Taste Balaton egy tíznapos gasztro- és kulturális fesztivál, amely 26 balatoni étterem, gasztrohotel, kulturális intézmények, borászat és a BalatonBike365 összefogásával szerveződik. 
– Március 8. és 17. között közel 100 programon vehetnek részt az érdeklődők kül- és beltéren egyaránt. Ez nem egy hagyományos értelemben vett kitelepülős fesztivál. A cél az, hogy az éttermek a saját környezetükben tudják megmutatni magukat  – ismertette a szervező.

Arra is kitért, hogy az ötletüket Csapody Balázs étteremtulajdonos – aki régóta hasonló nézeteket vall az íróéval – az elsők között támogatta a fesztivált és ötletadóként is csatlakozott a szervezéshez.  – Az ő merész ötlete volt, hogy március elejére tűzzük ki az időpontot. Felkerestük az éttermeket, akik örömmel vállalták, hogy tíz napig folyamatosan nyitva lesznek és kulturális programot is szerveznek egyedülálló élménnyel – hangsúlyozta a szervező.

Neves szakemberek és előadók érkeznek

Hozzátette, hogy igyekeznek azt bemutatni, hogy a gasztronómia nem csak az evésről szól. Lesz olyan étterem is, ahol be lehet állni egész napra a konyhába főzni. Érkezik többek között Mautner Zsófi gasztroblogger, koncertjével és boraival Lovasi András, Beck Zoltán, Lábas Viki, lesznek népzenei koncertek, író-olvasó találkozó, irodalmi vacsora Grecsó Krisztiánnal, Dragomán Györggyel, valamint Nyáry Krisztiánnal. Mindemellett gasztrotúrák, workshopok, borkóstolók, divatbemutatók és Hamvas Béla emléktúra is csábíthatja a helyszínre az érdeklődőket.

Kalas Györgyi elárulta, hogy szeretnék a fesztivált minden évben megrendezni és nyitni külföld felé is, hogy minél többen látogassák a Balatont. S mindezt nem csupán nyáron tennék, hanem az év bármely szakában.

Névjegy
Kalas Györgyi Balassagyarmaton született, itt töltötte gyermekkorát, kulturális antropológiát és újságírást tanult. Rendületlenül keresi az új éttermeket, helyeket az országban. Gasztronómiai íróként a Street Kitchen magazin munkatársa. Étteremajánlókat ír, emellett gyermekeknek szóló gasztronómiai könyvek szerzője is. A Sandwich grófja és a nápolyi pizza című könyvével a diákzsűri díját nyerte el 2022-ben. A Pavlova kisasszony és a dobostorta című kötettel pedig Az év gyermekkönyve díjat vehette át 2023-ban ismeretterjesztő kategóriában. Jelenleg hatodik könyvén dolgozik és egy budapesti kávézót vezet. Két kislány anyukája. Idén egy tavaszi balatoni fesztivál megálmodója és szervezőjeként is bemutatkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában