Sütés-főzés

2023.03.12. 11:20

Gasztrocsajok: a világhírű gyarmati vendéglátós története került terítékre

Szombat este három gasztronómiában kiemelkedő nő közreműködésével ismerhette meg a közönség Balassagyarmat világhírű szülöttjének, Kövi Pálnak a történetét. A város művelődési központjában Mautner Zsófi gasztroblogger, Kalas Györgyi étteremkutató, a Street Kitchen újságírója és Cserháti Alexa, az Arán Pékség pékje hívta kulináris élményre a látogatókat.

E-L. Zs.

Mautner Zsófi gasztroblogger, Kalas Györgyi étteremkutató, a Street Kitchen újságírója és Cserháti Alexa, az Arán Pékség pékje hívta kulináris élményre a látogatókat

Forrás: Nool

Fotó: E-L.Zs.

A Gasztrocsajok címmel elkeresztelt esten kulináris élvezetekben lehetett része az érdeklődőknek. Három olyan nő beszélgetését hallhatták a jelenlévők, akiknek szenvedélye a gasztronómia. A balassagyarmati származású Kalas Györgyi, a Street Kitchen újságírója köszöntőjével nyitotta az eseményt, majd bemutatta beszélgetőtársait, Mautner Zsófi gasztrobloggert és műsorvezetőt, valamint a szintén gyarmati születésű péket, Cserháti Alexát. 

Agrármérnök, vendéglátós és labdarúgó is volt

Ezt követően Kövi Pál életútjára terelődött a figyelem. – 1924-ben született Balassagyarmaton földműves család gyermekeként, a Balassi Bálint Gimnáziumban tanult. Középiskola után Kolozsváron, az agráripari egyetemen kezdett tanulni, de a háború miatt visszatért szülővárosába. A háború után Olaszországba távozott focistaként, majd ott egy római étterem vezetője is lett. Később az Egyesült Államokba költözött, ahol szállodai és vendéglátói diplomát szerzett és a Four Seasons éttermet egyengette, amit később üzlettársával meg is vásárolt. Felvirágoztatta a helyet, ami New York legelegánsabb étterme lett –mesélte Kalas Györgyi. 

Óriási sikereket ért a gasztronómia területén

Mautner Zsófi az Amerikában töltött évekről hozzátette: akkor a 70-es és 80-as évek legmeghatározóbb éttermese volt Kövi Pál, mely nagyon színes személyiségének és ambiciózusának volt köszönhető. – Halála után a New York Times közölt róla nekrológot, ami önmagában is sokat elárul – hangsúlyozta a gasztroblogger. 

Mint kiderült: Kövi Pál Erdélyben 20 évig végzett kutatómunkát, így született meg az Erdélyi lakoma című receptkönyve 1980-ban. A mű lapjain megelevenednek a szász, az örmény, a román, a zsidó és a magyar konyha ételei, hagyományai, de a kortárs erdélyi írókon keresztül megismerhető Erdély is. Ebben az időszakban Balassagyarmatra is sokszor visszalátogatott, erről Demus László is megemlékezett az esten, aki személyesen is ismerte Kövi Pált és fiát. 

Mautner Zsófi az említett sikerkönyvről elmondta: először 25 éve találkozott a kötettel, ami nem csupán a receptekkel, hanem irodalmi alkotásokkal és a multikulturális konyhák bemutatásával keltette fel a figyelmét. A műsorvezető legújabb kötetével újjáélesztette az Erdélyi lakomát. A recepteket kipróbálta és a mai kor igényeihez igazította. 

– Kövi Pál egy világszínvonalú figura volt, fantasztikus személyiség, Balassagyarmaton mindent róla kellene elnevezni! – emelte ki lelkesen Mautner Zsófi.  

A beszélgetés után közös fotózásra és dedikálásra is volt lehetőség a gasztrocsajokkal. Az estét Iván Szandra Fonogram díjas énekesnő, zongorista koronázta meg különleges koncertjével.

A jó kenyér alapja: a kovász
Cserháti Alexa a kovász fontosságáról beszélt a továbbiakban. – Sokkal ízletesebb egy kovásszal készült kenyér, mert az ipari élesztők jóval kevesebb baktériumot tartalmaznak, amíg a kovász hemzseg a jótékony baktériumoktól – ismertette a balassagyarmati származású pék, majd első kovászhoz fűződő élményét is megosztotta a hallgatósággal.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában