Kirándulás

2024.01.28. 13:58

Hogyan készüljünk fel a téli túrákra? – íme a nógrádi szakember tanácsai!

A téli időszakban is sokan kelnek útra, hogy megcsodálják a természet szépségeit. Nem árt azonban figyelni, hiszen könnyen baleset lehet a vége egy-egy erdei kirándulásnak.

Nagy Orsolya

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, hogy néhány tanács betartásával megelőzhetjük a bajt.

– Mindig mondjuk el valakinek, aki otthon tartózkodik, hogy merre készülünk kirándulni és körülbelül mikor szándékozunk visszajönni. Emellett sose induljunk el térkép és maximálisan feltöltött akkumulátorú telefon nélkül az erdőbe. Elindulás előtt pedig tájékozódjunk arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás – hívta fel a figyelmet Kapás Márton.

Hozzátette: a téli időszakban sokkal rövidebbek a nappalok, mint nyáron. A túrázást érdemes inkább korábban kezdeni, mert délután hamar és szinte észrevétlenül sötétedik be. Éppen ezért soha ne induljanak el elem-, vagy fejlámpa nélkül.

A szóvivő arra is kitért, hogy a havas tájon olykor a vakító napsütés is jellemző. Amennyiben érzékeny valakinek a szeme, akkor egy napszemüveget, vagy egy síszemüveget sem árt bepakolni. Ezen túlmenően elengedhetetlen továbbá az is, hogy induláskor pakoljanak be elengedő folyadékot és élelmiszert. Mivel a nagy hidegben a víz megfagyhat, érdemes termoszban forró teát vinni magunkkal.

Kapás Márton hangsúlyozta továbbá, hogy lehetőleg senki ne induljon el nagyobb túrára egyedül. Amennyiben pedig bajba jutott túrázót látnak, vagy segítségre szorulnak, akkor tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot.

Mint mondta: szűkebb hazánk hivatásos tűzoltói – lehetőség szerint az önkéntes szervezeteket is bevonva – rendszeresen tartanak olyan gyakorlatokat, amelyek során sérült túrázók mentését szimulálják, felkészülve egy esetleges éles helyzetre.

Kapás Márton kifejtette továbbá: Nógrád vármegyében több mentőszervezet is rendelkezik a rossz terepviszonyok leküzdésére szolgáló járművekkel. Ezen kívül több egyesület szakemberei is elvégezték az alpintechnikai képzéseket, felkészülve ezzel is a rossz terepviszonyok közötti mentési feladatokra. Vannak továbbá vármegyénkben olyan mentőegyesületek, amelyek kifejezetten az eltűnt személyek keresésére kiképzett keresőkutyákkal is rendelkeznek.

A napokban a nógrádi rendőrök segítettek egy eltévedt túrázón. Egy 64 éves nő, aki több éve túrázik, Bercel és Galgaguta között tévedt el. A bajba jutott nőt végül a balassagyarmati rendőrök és a két vadásztársaság tagjai rövid időn belül megtaláltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában