Eltévedt túrázó

2024.01.19. 18:05

Szerencsésen végződött a séta: megtalálták az eltévedt berceli túrázót

Egy 64 éves nő tévedt el Bercel és Galgaguta között. A balassagyarmati rendőrök és a két vadásztársaság tagjai azonban rövid időn belül megtaláltak.

Gulyás Edina

Forrás: police.hu

– A 30 éve rendszeresen túrázó, 64 éves berceli nő január 18-án, csütörtökön még nappali világosságban indult el egyedül sétálni a környező hegyekbe, amelyeket már többször bejárt gyalog, és úgy gondolta, hogy minden szegletüket ismeri – tájékoztatta portálunkat Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. 

Hozzátette: Bercelről indult Bér irányába, de – az évszakra jellemzően – az időjárás hirtelen nagyon rosszra fordult. Sűrű köd ereszkedett a tájra, és az eső is szitálni kezdett, aminek hatására nagyon megváltoztak a látási viszonyok, és az egyébként is korai sötétedés még korábban kezdődött.

A rutinos túrázó a környezeti hatások miatt hazaindult, de a ködben eltévesztett egy elágazást, és eltévedt. Nem akadtak látható tereptárgyak, így nem volt viszonyítási alapja, hogy betájolja a helyzetét. Tudta, hogy hamarosan sötét lesz, és a hőmérséklet is fagypont környékére süllyedt, ezért úgy döntött, hogy segítséget kér mobiltelefonján a 112-es segélyhívón. Elmondta, honnan indult, és hogy lemerülőfélben lévő készülékét nem tudja szemüveg nélkül használni.

– A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjának munkatársai folyamatosan kapcsolatban maradtak a bejelentővel, aki tartózkodási helyét több négyzetkilométeres területre tájolta be. A helyszínre riasztott Balassagyarmati és Pásztói Rendőrkapitányság járőrei hőkamerákkal, de ami még ennél is fontosabb, jelentős helyismerettel és a terepkutatáshoz megfelelő járművekkel kezdték meg szürkületben a keresést – fogalmazott Buda Gábor. – Az eltévedt nő a szirénázó rendőrautó irányába indulva – már szinte teljesen sötétben – egy vadlest talált, és a rajta lévő sorszám alapján már csak két helyszínre szűkült a keresés. A két szomszédos vadásztársaság sorszámának megfelelő vadfigyelő helyeit kellett ellenőrizni a vadászokkal közösen kutató munkatársainknak, és az egyiknél megtalálták az ijedt és átfázott túrázót.

A kutatásban nagy segítséget nyújtottak a Galgamenti és a Kisinci vadásztársaság tagjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában