Természetvédelem

2024.01.13. 16:18

Hétfőig tart Nógrádban is a szokásos sasszinkron, a ragadozómadarakat figyelik országszerte

Idén januárban már 21. alkalommal rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az Országos Sasszinkront. Bár Nógrád nem tartozik a ragadozók legjobb telelőhelyei közé, a megfigyeléseket itt is elvégzik, tavaly réti- és parlagi sast is megfigyeltek.

Réti sas

Forrás: GettyImages

Fotó: Arterra

Az MME a nemzeti parkok igazgatóságaival és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 21. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását 2024. január 12-e és 15-e között - írja honlapján a civil szervezet.

Hozzáteszik: Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Második leggyakoribb sasfajunk a parlagi sas, ahol az állandó hazai költőállományához a kárpát-medence más országaiból származó egyedek csatlakoznak télire. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. A felmérések során a sasok mellett mind a 17 hazánkban rendszeresen telelő nappali ragadozómadár-faj egyedeit számba veszik a szakemberek. 

A legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében sor kerül, a tavalyi számlálás ereményei itt nézhetők meg . Nógrádban az Ipoly-völgy és a Cserhátalja számít a legjobb telelőhelynek.

A számlálás kiemelt faja idén az év madarának választott kerecsensólyom.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában