Évforduló

2024.01.07. 17:28

Harmincéves lett a salgótarjáni Macskanadrág zenekar: koncerttel ünneplik a jubileumot

Harmincéves lett a salgótarjáni Macskanadrág punk rock zenekar. Krätschmer Ákossal, vagy ismertebb nevén Garfielddal az elmúlt három évtized sikereiről, a legemlékezetesebb pillanatokról, a jubileumi koncertről és a jövőbeni terveikről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

Krätschmer Ákossal beszélgettünk a mögöttük hagyott három évtizedről

Forrás: Beküldött fotó

Mikor alakult a zenekar?

– A zenekar létrehozása 1994 végén fogalmazódott meg jómagam és Zvada Szabolcs fejében. Szabolcs – gitár,ének – és én – basszusgitár,ének –, mint a két alapító tag a kezdetektől a zenekar részesei vagyunk. Az elmúlt harminc év alatt, azonban elég sok zenész megfordult nálunk. Az első időszakban Győri Attila „Süni” dobolt, majd őt leváltotta Tábori Péter, utána pedig Bodrogi László foglalta el a dobos posztot. Közben kiegészült a csapat egy gitárossal is Földi Bálint személyében, majd amikor ő kivált a zenekarból, Mákos Vince lett a gitárosunk. Később ismét dobost váltottunk, Bodrogi László távozása után Győri Róbert került a dobok mögé. Aztán gitáros poszton ismét változás történt, Szili Miklós csatlakozott a zenekarhoz, majd egy rövid ideig Rácz Csülük Krisztián is gitározott, de Szili Miklós újra visszatért és Győri Róbertet „Feka” – aki jelenleg Bye Alex dobosa – váltotta le. Később a helyére Figula Gergő – az ex-Alvin és a mókusok tagja – került. Gergőt később Beöthy Ármin váltotta, majd az ő távozása után ismét Figula Gergő foglalta el a dobos posztot. Végül Gergő ismét távozott a zenekarból és az ő helyére érkezett a jelenlegi, aki már remélem a végleges dobosunk, Kucsik István. A zenekar jelenlegi felállása: Krätschmer Ákos „Garfield”, Zvada Szabolcs, Szili Miklós, illetve Kucsik István.

Mivel készülnek az együttes fennállásának jubileumi évfordulójára?

– Szeptember 28-án, Budapesten, a Dürer Kertben tartjuk majd a jubileumi koncertünket, amire – mint minden zenekar, amely eljut egy ilyen szép kerek évfordulóhoz – egy komplexebb műsorral készülünk. Jóval több dalt fogunk játszani, mint egy átlagos koncertünkön, illetve lesznek fúvós zenészek is, akik azokban a dalokban fognak majd közreműködni, amelyek a régebbi lemezeinken hallhatók. Ezeket a dalokat úgy fogjuk előadni, ahogy az valójában készült a fúvós szekcióval. Lesznek vendégzenészek is, akiknek a kilétét most még nem fedném fel. Tervezünk továbbá egy videós anyagot is készíteni a teljes koncertről, és természetesen lesz előzenekarunk is.

Mit jelent az önök számára a zenekar? 

– Ez nem csak a saját véleményem szerintem, hanem Szabolcs is így gondolja: a zenekar végigkíséri az életünket kamasz korunktól egészen az idősebb korunkig. Úgy vélem, ez a mindenünket jelenti, amellett, hogy megvan a saját magánéletünk is. A Macskanadrág mindannyiunk számára az élet fő alkotóeleme. 

Hogyan tekintenek vissza a Macskanadrág fennállása óta eltelt évekre?

– Természetesen voltak hullámvölgyek a zenekar életében, mint mindenki máséban is. De azok a dolgok, amiket kaptunk a zenével kapcsolatosan mindent elfeledtetnek. Nagy öröm számunkra, hogy szeretnek bennünket, a zenénket, ugyanis ilyenkor érzi azt az ember, hogy érdemes ezt csinálni. Hozzáfűzném, hogy nem azért tesszük ezt az egészet, mert így szeretnénk meggazdagodni, persze jól esik, hogyha honorálják. Azonban sok olyan koncertünk akadt már, ahol nagyon sokan voltak, de előfordult olyan is, amikor nem annyira, viszont ez sosem vette el kedvünket a zenéléstől. Ugyanis mindannyian azt valljuk, hogy öt embernek is ugyanúgy kell zenélni, mint ötszáznak vagy akár ötezernek.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanatuk az elmúlt harminc évben? 

– Számos olyan koncertünk akadt, amikor mi voltunk másoknak az előzenekara. Talán a legemlékezetesebb ilyen pillanat, amikor a Petőfi Csarnokban mi játszottunk a Dead Kennedys előtt, továbbá, hogy felléphettünk Írországban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Ausztriában és Szerbiában is. Bár nagyon sok helyen játszottunk már Európában, számunkra már az is hatalmas dolog volt, hogy sikerült a határon túl is megismertetni a zenénket.

Mire a legbüszkébbek a Macsakanadrággal kapcsolatban?

– Talán arra, hogy kitartóak vagyunk és nem adtuk fel harminc éven keresztül, annak ellenére sem, hogy nem voltunk az élvonalban lévő zenekarok között.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– A terveink között szerepel új dalok és videóklipek készítése, illetve szeretnénk minél több helyre eljutni, koncertezni a jövőben is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában