Macsakanadrág

2020.01.16. 19:50

Szép jubileumot ünnepel a salgótarjáni punk-rock banda

Huszonöt éve állt először színpadra Salgótarján egyedülálló punk-rock bandája, a Macskanadrág. Pályafutásuk során rengeteget változott a zenekar felállása, de túljutottak a válsághelyzeteken és csaknem tíz év után, tavasszal új nagylemezzel rukkolnak elő, melyről az első dalt már be is mutatták.

Kakuk Klaudia

Balról: Kratschmer Ákos, Zvada Szabolcs, Beöthy Ármin és Szili Miklós

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A banda 1994-es alakulása óta több mint ezer koncertet és fesztiválfellépést tudhat maga mögött, ősszel pedig elkezdték új, jubileumi nagylemezük felvételét. A nehézségek ellenére most új erőbedobással dolgoznak a közönség által régóta várt albumon. Egy salgótarjáni fellépésükön csíptük el a bandát; Zvada Szabolcs gitáros, Kratschmer Ákos énekes, Szili Miklós gitáros és Beöthy Ármin dobos válaszolt kérdéseinkre.

– Milyen változásokon ment át huszonöt év alatt a zenekar?

– Mi ketten Ákossal látványosan megöregedtünk, hiszen legújabb tagunk, Ármin a Macskanadrág megalakulásakor még meg sem született – utalt negyedszázados évfordulójukra Zvada Szabolcs a zenekar egyik alapító tagja. Sokszor kiszámíthatatlannak tűnt a helyzetünk. Volt olyan időszak, amikor a folyamatos dobos cserék bonyolították a fellépéseket, de előfordult olyan is, hogy ketten maradtunk Ákossal, és kölcsönzött tagokkal kellett megoldanunk egy-egy koncertet – mesélte Szabolcs.

– Áruljátok el, minek köszönhető a dobosok megfutamodása?

– Talán annak, mert nekik van a legnehezebb dolguk. Egy fellépésen, míg a zenekar többi tagja a negyedik-ötödik szám után fárad el, a dobos már a másodiknál. Mivel gyors dalokat játszunk, a dobveréshez rengeteg energia kell, így neki van a legizzasztóbb, legkimerítőbb feladata. Például régebben akadt olyan dobosunk is, aki az első próba után már nem is jött többet, mivel akkoriban néha öt-hat órát is a próbateremben töltöttünk. Valószínű, hogy emiatt futamodtak meg; sokan a kocsmáig – jegyezte meg Kratschmer Ákos aki az együttes frontembere, énekese és basszusgitárosa is egyben.

– Az is a dobosok számlájára írható, hogy több mint tíz éve nem adtatok ki új albumot?

– Javarészt ők hátráltatták a munkánkat. Hiszen, ha jött egy új dobos, akkor be kellett tanítani, arra pedig rengeteg idő elmegy. A mai napig komplikált összehozni a próbákat – mondta Kratschmer Ákos. – Az együttes mellett mindenkinek van magánélete, családja és civil foglalkozása, ami szintén bonyolítja a dolgokat, de szerencsére két éve rátaláltunk Árminra, aki ígéretes tehetség, és könnyű vele együtt dolgozni – hangsúlyozta Szabolcs.

– A zenekarból páran már nem is Salgótarjánban laknak. Hogyan sikerül összehozni a próbákat?

– Külön-külön is szoktunk gyakorolni. Én például sokat vagyok távol az egyetem miatt, de szabadidőmben legtöbbször lejárok a próbaterembe és a technika is segítségünkre van – válaszolta Beöthy Ármin az ütőhangszerek mögül. – Nagyobb fellépések és fesztiválok előtt természetesen kerítünk alkalmat az együttes próbáira – tette hozzá Szili Miklós, aki egyszer már kilépett a zenekarból, de a szíve visszahúzta.

Az együttes tagjai: Zvada Szabolcs, Beöthy Ármin Krachtsmer Ákos (Garfield), Szili Miklós
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Említettétek, hogy Ármin a zenekar legfiatalabb tagja. Nem okoz gondot számotokra a generációs különbség?

– Egyáltalán nem, ameddig megadja a tiszteletet. Persze volt pár nézeteltérésünk az elején, de azokat kijavítottuk és arra törekszünk, hogy jobban megértsük egymást. Ha problémánk adódik, azt mindig megbeszéljük, és ha valaki megbánt valakit, akkor bocsánatkérésre kerül a sor – mesélte Szabolcs – Ebben segít, hogy keveset találkozunk, ugyanis szokás mondani, a hosszú kapcsolat titka a távolság – vágta rá Ákos, akit sokan Garfield művésznevén ismernek.

– Karácsonykor új videóklippel jelentkeztetek, mire számíthatnak még a jövőben a rajongók?

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy még érdeklődnek irántunk az emberek, így most már biztosan nem hagyjuk cserben őket. Ezt az albumot meg kell csinálni, nincs visszaút – hangsúlyozták. Új dalunk, a Részeg mindenki már annak a jele, hogy hamarosan megérkezik a nagylemez, ami a szokásos dallamos, gyors punkdalokra épül. Már sok mindent felvettünk, még egy pár dal szövege, valamint a basszusgitár feljátszása van hátra. A tervek szerint április–május környékén várható a bemutató – válaszolták a zenekar tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában