Természet

2024.01.03. 09:20

Felmérik Nógrádban is az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is megrendezi az országos erdei fülesbagoly állományfelmérést, a 2024. évi szinkronszámlálás időpontja január 19-től 22-ig, péntektől hétfőig tart majd.

Faragó Zoltán

Erdei fülesbaglyok. Az alkalmas helyeken csapatostól is nappalozhatnak

Fotó: Pexels illusztráció

Az MME programján bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít. A szervezők ugyanakkor azt kérik, hogy a óvjuk a baglyok nyugalmát, számlálása közben tartsuk ezt szem előtt! Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan ne a nappalozófák alá, a törzstől tartsunk a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít - írják felhívásukban

Az erdei fülesbaglyok leginkább az Ipoly-völgyben, Szécsényben és Balassagyarmaton bukkanhatnak fel. A kedvezőbb telelőhelyet jelentő alföldi településeken akár százával is összegyűlhetnek egy-egy alkalmas nappalozófán, Nógrádban ennél sokkal szerényebb eredményekre számíthatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában