Vörös kód

2024.01.12. 10:27

Fagypont: beteltek a helyek a salgótarjáni hajléktalanszállókon

A napokban beköszöntött az igazi tél, a kemény mínuszok miatt előreláthatólag szombat reggelig országszerte vörös kód van érvényben. Ebben az időszakban Salgótarjánban és környékén az utcán élőkre még nagyobb figyelmet fordítanak a szakemberek. Nem könnyű azok helyzete sem, akik fűtetlen házakban húzzák meg magukat.

Gulyás Edina

– A Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központ működteti a hajléktalanszállókat a nógrádi megyeszékhelyen. A városból és környékéről három intézményben fogadjuk a hajléktalanná vált embereket. A női átmeneti szálló a Hősök útja 35. szám alatt található, jelenleg 20 férőhelyen húszan osztoznak. Ugyanitt van a nappali melegedő és éjjeli menedékhely, ahol 15 embert tudunk fogadni, jelenleg azonban 22-en veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Az Acélgyári úti férfi szálló 40 férőhelyén 41-en húzzák meg magukat – tájékoztatott dr. Fényszarusy Zsuzsanna, a központ igazgatója. 

– A számokból is látszik, hogy a férőhelyeink már beteltek, de természetesen senkit sem hagyunk az utcán, az átmeneti szállók közösségi helyiségeiben fogadjuk az arra rászoruló hajléktalanokat.

Kiemelte: amennyiben hajléktalan, bajba jutott embert észlel valaki a környezetében akkor hívja az Észak-magyarországi Regionális Diszpécserszolgálat +36 46 530-268-os telefonszámát.

Fokozottan figyeljünk!

– A legfontosabb, hogy ebben az időszakban fokozottan figyeljünk egymásra. Ha magatehetetlennek, akár ittasnak tűnő embert látunk, ne hagyjuk sorsára, hívjuk a fenti telefonszámot és a szociális munkások a helyszínre sietnek ahol gyors, hatékony segítséget nyújtanak a bajba jutottaknak. Szükség esetén intézménybe szállítják a rászorulót – hívta fel a figyelmet az igazgató, aki arra is kitért, hogy a krízisidőszakban még fokozottabb figyelmet fordítanak az esetleg utcán maradt hajléktalanokra. Az utcai szociális munkások minden este végigjárja azokat a helyeket, ahol megtalálhatók, takarókat és meleg teát, élelmet osztanak számukra. 

Hozzátette: a népkonyhán azoknak a rászorulóknak, elsősorban hajléktalanoknak biztosítanak a munkanapokon 12 órától 13 óra 30 percig egy tál meleg ételt, akiknek nincs jövedelmük, vagy az olyan alacsony, hogy önerőből nem tudnak rendszeresen étkezni. Emellett a téli időszakban jelentkező fokozott veszélyek – mint a fagyás, lehűlés, betegségek – is csökkenthetők a meleg étkezés biztosításával.

Polgárőrök is segítenek

Azokon a településeken, ahol kevesen élnek, jól ismerik egymást a szomszédok. Odafigyelnek arra, hogy füstöl-e a kémény az egyedülállóknál, az időseknél. Ezt a polgárőrök is szemmel tartják.

– Az időskorúak védelme több éve szerepel a programunkban. A téli időszakban nagy figyelmet fordítunk az egyedül élőkre

 – tájékoztatott korábban Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Egyesület elnöke. A hideg hónapokban szűkebb hazánk mind a hat járásában ügyeleti szolgálat működik. E feladatot terepjáró gépkocsikkal végzik, folyamatosan egyeztetnek a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal. Együttműködnek az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesülettel is, így közösen tudnak fellépni abban az esetben, ha valaki bajba kerül. Mint mondta, egyeztető fórumokon hívták fel arra a településvezetők figyelmét: fokozottan kell ügyelni az egyedül élőkre és a rászorulókra. 

A téli időszakban a szakemberek az esti órákban járják a város utcáit és fokozottan figyelnek a hajléktalan emberekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában