Természet

2024.01.03. 12:07

Egykor nagy számban élt az Ipoly árterein is a réticsík, az idei év hala

A Magyar Haltani Társaság szervezésében 15. alkalommal került sor az Év hala megválasztására. Most is három jelölt szerepelt a kiírásban: a réticsík (Misgurnus fossillis), a garda (Pelecus cultratus) és a laposkeszeg (Ballerus ballerus).

Az Év hala 2024-ben a réticsík

Forrás: Magyar Haltani Társaság

Fotó: Sallai Zoltán

A határidőig, 2023. december 31-én déli 12 óráig beérkezett 3875 szavazat alapján a voksok csaknem felét, 49 százalékát a réticsík kapta, így ez a halfaj lett az idei év hala – közölte a Magyar Haltani Társaság, a szavazás kiírója. A garda 30, a laposkeszeg 21 százalékot kapott.

A közleményben hozzáteszik: a réticsík erősen megnyúlt, vaskos testű hal. Alapszíne okkersárga, a háta sötétbarna. Fejét barnásfekete foltok, az oldalát ugyanilyen színű hosszanti sávok és pettyek díszítik. Szemei kicsik, alsó állású szája sem nagy, körülötte öt pár bajuszszál található. Lekerekített úszói ugyancsak kicsik, de igen gyors és erőteljes kígyózó mozgásra képes. Jellemzője, hogy oxigénszegény viszonyok közt is megél, mert vérerekben gazdag utóbele képes oxigént felvenni a lenyelt levegőből. A saját maga által kimélyített gödrökben még akkor is életben maradhat, amikor a mocsár vize eltűnik s a lágy iszap felszíne cserepesre szárad. Csíkra éhes elődeink ilyenkor ásóval, kapával forgatták ki a földből.

Amíg nagy lápok és mocsarak voltak Magyarországon, népélelmezési cikknek számított a réticsík. A növényekben gazdag, iszapos medrű vizekben ma is sokfelé megtalálható, de az állományai kicsinyek és veszélyeztetettek, ezért védettek. A faj természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában