Civitas Fortissima

2024.01.29. 13:54

Civitas Fortissima: fejet hajtottak hőseik emléke előtt Balassagyarmaton (fotók)

A Civitas Fortissima figyelmeztet minket, hogy ne vesszünk el a világtörténelmi játszmákban, ne kutassuk a rajtunk kívül álló hatalmak taktikáit! – fogalmazott Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a hétfő délelőtti megemlékezésen. A város az 1919. január 29-én lezajlott csehkiverés hősei előtt tisztelgett.

Lukács Zsófia

Emléknapokat szerveztek a megszálló csehszlovák katonaság kiűzésének emlékére

Forrás: Nool

Fotó: L.Zs.

A városban minden évben január 29-hez igazítva emléknapokat szerveznek a megszálló csehszlovák katonaság kiűzésének emlékére. A 105. évfordulón – a hétvégi programokat követően – hétfőn a katonatemetőben kezdődött az ünnepség, ahol Bartha István evangélikus lelkész mondott imát, majd ágyúlövéssel tisztelegtek a hősi halált halt áldozatok emléke előtt. Ezt követően a vasútállomáson folytatódott a megemlékezés, ahol a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Lavaj Árpád mondott ünnepi beszédet, majd képeken elevenítették fel a múltat.

A vezetők személye mindenkor jelentős volt

A Civitas Fortissima téren, Párkányi Raab Péter balassagyarmati szobrász emlékművénél délelőtt Csach Gábor polgármester az ünnepi beszédét Cicero ókori római író, filozófus soraival kezdte, hangsúlyozva a lelkierőt. A polgármester kiemelte, fontos, ki vezet egy országot, egy hadsereget és egy várost. 

– Balassagyarmaton sem lett volna csehkiverés, ha nem Rákóczy István és Huszár Aladár a vármegye meghatározó alakjai, ha nem épp a vasutas Schuch István és a főjegyző Pongrácz György fognak kezet az ellenállást elindító vármegyei közalkalmazotti gyűlésen, ha nem Bajatz Rudolf és Vizy Zsigmond századosok szervezik a fegyveres támadást. Nem lenne méltó a modern Balassagyarmat 105 évvel ezelőtti legjelentősebb hőstette a Civitas Fortissima névre, ha nem adta volna életét tíz mártír a honmentő küzdelemnek – ismertette a város vezetője, aki beszédében a trianoni veszteségekre, akkori és a jelenkori vezetők jellemeire is utalt. 

A városvezető egyebek mellett kiemelte: Balassagyarmat adott a történelemnek olyan nemzet sorsát óvó vezetőket, hazafias vasutasokat, kötelességtudó, józan polgárokat, akik tudták, hogy az egyén önzésénél és a csillogó szabadosságnál fontosabb a szülőföld és az ősök tisztelete, a függetlenség. 

Elhelyezték az emlékezés virágait

Csach Gábor hangsúlyozta, hogy a Civitas Fortissima figyelmeztet minket, hogy ne vesszünk el a világtörténelmi játszmákban, ne kutassuk a rajtunk kívül álló hatalmak taktikáit.

Az ünnepi beszédet követően a tömeg átvonult a Városháza falán lévő emléktáblához, ahol elhelyezték a megemlékezés virágait. Az eseményen közreműködött múltidéző műsorával Majer-Illés Ivett, Kósa József és a Balassagyarmati Dalegylet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában