Életmód

2024.01.07. 10:28

Az ünnepek után érdemes a szervezetet tehermentesíteni – javasolja a salgótarjáni szakember

Nem szabad egyik napról a másikra, hirtelen változtatni életmódunkon – mondta el portálunknak Kovács Hetti, salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász, aki szerint fontos a fokozatosság.

Nagy Orsolya

A szakember kiemelte: sokan mintegy két héten keresztül rengeteg szénhidrátot fogyasztottak, sok süteményt és minden finomságot ettek. Ezután viszont nem szabad hirtelen, például egy két napos léböjt kúrát végezni, hiszen arra a szervezet sem reagál jól. Érdemes helyette fokozatosan változtatni az étkezési szokásokon, elhagyni az édességet, sőt, a boltból haza sem kell vinni azt.

– A mozgás elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, azonban, ha valaki eddig nem sportolt, de újévi fogadalmat tett, akkor ne egy órás intenzív edzéssel kezdje azt el. Csakúgy mint az étkezésnél, itt is érvényes a fokozatosság, lassan kell haladni mindenkinek, a saját szintjéhez mérten. Van, akinek már napi pár perc séta is segít, majd azt lehet napról napra emelni. Fontos, hogy mindenki megtalálja az arany középutat – hívta fel a figyelmet Kovács Hetti.

Hozzátette: ebben a hónapban hódít a Veganuár elnevezésű akció is, amelyhez egyre többen csatlakoznak.

Mint mondta: kiváló ez a kezdeményezés, hiszen az emberek manapság túlzottan sok húst fogyasztanak, és ez nem jó. Mértéktelenül esszük a húst, amely nem hasznos a szervezet számára. Fontos azonban, hogy bár jó ez a felhívás, de húsmentesen is lehet egészségtelenül táplálkozni. El kell kerülni a kekszeket, a sok húst, a feldolgozott élelmiszereket és persze a süteményeket is. Ha valaki pedig nem szeretne egy hónapig húsmentesen étkezni, már az is megoldás lehet, ha kicsit csökkenti, és csak hétvégente fogyasztja azt.

Az egészségmentor hangsúlyozta továbbá, hogy mennyire fontos a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, amiket naponta több alkalommal is kellene enni, lehetőleg nyers formában. Emellett fermentált ételek, zöldségek fogyasztása is javasolt, de itt is fontos a fokozatosság, főként akkor, ha valaki nincs hozzászokva, vagy nem jó a bélflórája. Tehát az ünnepek után érdemes a szervezetet kicsit tehermentesíteni.

A lelki egyensúly is fontos

– Decemberben a múlttal foglalkoztunk, feldolgoztuk és átnéztük, hogyan is telt az év. Januárban pedig az emberek szeretnek új lendülettel és tervekkel indítani. Ilyenkor érdemes rövid távú célokat kitűzni, listát írni és persze tenni is azok megvalósításáért. Akár néhány apróbb fogadalom is segíthet, mint például kevesebb tévénézés, több mozgás vagy olvasás – mondta az egészségmentor, aki mindenkinek azt tanácsolja, keressenek olyan hobbit, amely kikapcsolja az embert és feltölti a lelket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában