Kiállításmegnyitó

2024.01.31. 14:34

A pillanat őrei: egykori diákok fotóit állították ki a kazári iskolában

A pillanat őrei címmel nyílt szerdán a kazári Aba Sámuel Általános Iskolában egy rendhagyó kiállítás, amely az oktatási intézmény hét volt diákjának fotóit mutatja be. A diákok mellett szép számú érdeklődő gyűlt össze, hogy megtekintse a sokszínű témát körbejáró alkotásokat.

Veres Edina

Rendhagyó tárlat nyílt a kazári iskolában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A diákok mellett érdeklődő felnőttek sokasága töltötte meg a kazári Aba Sámuel Általános Iskola folyosóját szerdán, A pillanat őrei című fotó kiállítás megnyitóján. Az eseményen Róthné Tarsoly Anita, az oktatási intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, akiknek a harmadikos diákok a fotózáshoz kapcsolódó dalokkal is kedveskedtek.

Az igazgató portálunk kérdésére elárulta: a rendhagyó tárlat ötlete onnan fakad, hogy az intézményük korábban művészeti iskolaként működött.

 Sok tehetséges diákunk volt, akik nálunk kaptak alapot ahhoz, hogy a későbbiekben se távolodjanak el a művészettől. Többük munkásságát nyomon követjük, tartjuk velük a kapcsolatot, innen tudtuk, hogy kik azok, akik például még mindig fotóznak. Innen jött a felvetés, hogy az ő alkotásaikat mutassuk be egy kiállítás keretében

 – fejtette ki Róthné Tarsoly Anita, aki azt is elárulta: ez alkalommal a volt diákjaik közül heten tudták elvállalni, hogy kiállítóként részt vegyenek a tárlaton, illetve közülük öten a megnyitón is jelen voltak. Hozzátette: várhatóan a későbbiekben még szerveznek hasonló kiállítást, ugyanis több korábbi tanulójuk most nem tudott bemutatkozni fotóival. Az iskola falát jelenleg díszítő alkotásokat az érdeklődők előzetes bejelentkezés után az intézmény nyitvatartási idejében megtekinthetik.

Többet mondanak ezer szónál

A pillanat őrei című kiállításon bemutatott hozzávetőleg 60 képet fotóriporter kollégánk, Hüvösi Csaba ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe. Mint mondta, a tárlat címe rendkívül jól összefoglalja két szóban, hogy mi is a fotózás igazi feladata.

 Az adott pillanatot vizuálisan rögzíthetjük, akár magunk, akár a családunk vagy egy adott közösség számára. Ha pedig szerencsések vagyunk, lehetőségünk adódhat egy olyan esemény megörökítésére is, ami akár az egész világnak megmutatja a minket körülvevő világ egy tovatűnő pillanatát

 – hangsúlyozta az eseményen kollégánk, azt is hozzáfűzve, hogy mint az összes többi művészeti ág, a fényképészet is igen szubjektív. Ennek értelmében egy fotó megítélése gyakran a szemléletétől függ.

– Szokták mondani, hogy egy kép többet mond ezer szónál. Jelen esetben igaz ez az itt látható összes képre – emelte ki Hüvösi Csaba arra is rámutatva, hogy véleménye szerint a legnehezebb feladat az emberábrázolás, így számára a kiállítás anyagából is az ilyen témájúképek tetszettek a leginkább.

Zárásként Hüvösi Csaba gratulált a kiállítóknak, illetve mindenkit arra buzdított: vegyen kezébe egy fényképezőgépet és adja át embertársainak azokat a pillanatokat, amelyekkel az élet megajándékozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában