Születésnap

2023.12.01. 06:50

Tiszteletet parancsol a kisterenyei származású férfi 100 éves életpályája

A századik évforduló – legyen az egy településé, egy eseményé vagy éppen egy intézményé – mindig jelentős dátumnak számít. Még jelentősebb ez a dátum, ha egy embernek sikerül elérnie ezt a tisztes életkort. Nos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Baglyaskő Időskorúak Otthona egyik lakója, nevezetesen László István a közelmúltban ünnepelhette ezt a szép jubileumot.

Csongrády Béla

Az ünnepelt szívesen tréfálkozik lakótársaival, képünkön éppen Golyán Dezsővel (balra) beszélget

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Salgótarján 1923. november elsején Kisterenyén látta meg a napvilágot egy bányászcsalád hét gyermekének legfiatalabbjaként. Ő volt a harmadik fiú a négy leányt – akik Amerikában születtek – követően. Az első három osztályt Rákóczi-bányatelepen végezte, a hat elemit Recsken – ahová szorosan kötődtek felmenői – fejezte be. 

Korán elhatározta, hogy nem lesz bányász, ezért a budapesti Ganz Mávag-gyárban három évig tanult illetve dolgozott, hogy esztergályos lehessen. Számára a II. világháború 1944 márciusában kezdődött, amikor is Losoncra vitték katonának. ’45 áprilisában Drezdában került fogságba. Egy stadionban gyűjtötték őket össze és onnan sorstársaival vagonokban vitték az oroszországi Brjanszkba, ahol fakitermelésen dolgoztak, de kevés és gyenge minőségű kosztot kaptak. Három évvel később tífusz tört ki a lágerben, ezért felszámolták s elindulhattak hazafelé. Ha megállt a vonat, kitették a halottakat. A szerencsések Csapon át érkeztek meg Debrecenbe s László István onnan került vissza Recskre. Először Pesten az ismerős Ganzban kapott munkát, amelyet 1951-ig végzett. Majd amikor a szomszédos Sirokon indult egy új gyár, lényegében hazajött s 1983-ig itt kereste a kenyerét. Nyugdíjazásáig összesen 45 évet, 7 hónapot és 17 napot dolgozott.

László István nemrég ünnepelte a századik születésnapját
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

1953-ban nősült meg, feleségével együtt 2018-ban költöztek Baglyasra. A covid 2021-ben elragadta tőle élete párját, aki nagyon hiányzik. Zagyvapálfalván lakó leánya, Baksa Róbertné – aki évtizedeken át volt megbecsült pedagógusa a Dornyay iskolának – rendszeres látogatással igyekszik pótolni a mamát. Egy fiú- és egy leányunokája van, előbbi a Sorbonon volt ösztöndíjas. Négy nyelven beszél, világbanki tapasztalatokkal rendelkezik.

Arra a kérdésre, hogy mi a titka hosszú életének, László István elsőként a jó genetikát, majd a konfliktusok kerülését és az egészséges életösztönt említette. Hisz Istenben, rendszeresen részt vesz az otthonban rendezett miséken és minden kulturális programon. Nagy örömet okozott számára, hogy a vezetőség a születésnapján köszöntötte, s megtette ezt családja is, s mintegy negyven fővel ünnepelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában