Megelőzés

2023.12.27. 06:55

Sok nógrádi küzd az influenza és a koronavírus tüneteivel

A legfrissebb adatok alapján már országosan, így Nógrádban is jelen van az Influenza és a koronavírus is – adta hírül a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal.

Nagy Orsolya

Mint arról az intézmény portálunknak beszámolt, a betegségek cseppfertőzéssel terjednek. A védekezésben egyik legfontosabb a beteg elkülönítése.

– Amennyiben légúti tünetei vannak, semmiképpen ne menjen közösségbe, várja meg a tünetek megszűnését. Ilyenkor ne látogassunk kisgyermeket vagy csecsemőt, akinek az immunrendszere még nem fejlődött ki megfelelően. Ugyanez vonatkozik a beteg, idős emberekre is. Ha ez mégsem elkerülhető, ajánlott maszkot viselni. Emellett mossanak gyakran kezet, köhögés és tüsszentésnél pedig használjanak zsebkendőt. Emellett a zsúfolt helyiségekben, tömegközlekedési eszközökön is ajánlott a maszkviselés

 – hívta fel a figyelmet a kormányhivatal.

Hozzátették: fontos továbbá az immunrendszerünk erősítése is. Minél több rostban és vitaminban gazdag élelmet zöldséget, gyümölcsöt kell fogyasztani, rendszeresen mozogni és sok időt tölteni a friss levegőn. Érdemes a lakásban is többször szellőztetni, de elengedhetetlen a megfelelő pihenés, a minőségi alvás biztosítása, amelynek szintén fontos szerepe van a betegségekkel szembeni küzdelemben.

Fontos a védőoltás

Az intézmény arra is kitért, hogy az influenza elleni védőoltás a megbetegedés és a betegség szövődményeinek legjobb megelőzési módja. A gyorsan változó influenzavírus miatt az oltást évente ismételni kell. A vakcinák minden évben új összetételben, az aktuális évben várhatóan a lakosság körében cirkuláló vírusvariánsra fókuszálva készülnek. Hat hónapos kor felett mindenkinek javasolt az influenza elleni oltás. Akik valamilyen oknál fogva nem kaphatnak oltást, a hatékony védelmet az érintett személyre az jelenti, ha a környezete oltatja be magát.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal kiemelte, hogy a kockázati csoportba tartozók számára 2023-ban is térítésmentesen vehető igénybe a védőoltás mind a gyermekek, mind a felnőtt lakosság számára. A védőoltások a háziorvosoknál rendelkezésre állnak. Már elérhető az influenza ellen védelmet biztosító orrspray, amely egy 4 komponensű készítmény és, amely elsősorban a 2 évesnél idősebb, 18 évnél fiatalabb gyermekek immunizálását hivatott biztosítani.

Mikor vehető fel?

Az intézmény azt javasolja a nógrádi lakosoknak, hogy minél többen vegyék fel az oltást. A Covid-19 elleni védőoltás is igényelhető a háziorvosoknál, illetve a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház oltópontján, amely keddi napokon 9 és 17 óra között vehető igénybe. Az oltóponton a Covid-19 és a felnőttek számára az influenza elleni védőoltás is elérhető, egyszerre is beadható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában