Felhívás

2023.12.19. 06:58

Nógrád-szerte megnő a tűzesetek száma az adventi időszakban – így kerüld el a bajt!

Nógrád-szerte készülődnek már az emberek az ünnepekre. Nem árt azonban néhány tanácsot megfogadni a sürgés-forgáshoz, ugyanis az adventi időszakban gyakoribbak a tűzesetek is.

Nagy Orsolya

A témával kapcsolatban Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta portálunknak, hogy a házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztására célszerű odafigyelni.

– A gyertyákat egy szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére érdemes tenni és kerülni a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Amennyiben a koszorúra textil, fa, vagy műanyag díszeket helyezünk, azokat a gyertyáktól távolabb helyezzük el. Az égő gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül. Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, és nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot. Emellett a gyertyát stabil helyre kell tenni, amikor távozunk a helyiségből, el kell fújni azt – hívta fel a figyelmet Kapás Márton.

Hozzátette: a koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt.

Fényfüzérek, égősorok is okozhatnak bajt

A szóvivő arra is kitért, hogy a fényfüzérek, égősorok és díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére és kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Amennyiben a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Éjszakára pedig mindig ki kell húzni a fényfüzér vezetékét a konnektorból.

– A karácsonyfa díszítésére már kevésbé jellemző a nyílt lánggal égő gyertya alkalmazása, annak rendkívüli tűzveszélyessége miatt, de a csillagszóró és a rossz műszaki állapotú, gyakorta engedély nélkül forgalmazott elektromos-füzérek, karácsonyfa izzók zárlata is tüzet okozhat, ezért fontos, hogy legális forrásból szerezzünk be engedélyezett termékeket. A vásárlásnál keressük a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek. A legjobb, ha az izzósorokat műszaki boltból szerezzük be, ahol nyugtát is kapunk róla és a termék magyar nyelvű használati utasítással is rendelkezik

 – fejtette ki Kapás Márton.

A karácsonyfával kapcsolatban rámutatott a szóvivő, hogy olyan helyre kell tenni, hogy másfél méteren belül ne legyen semmi, amely gyújtóforrásként szolgálhat. A karácsonyfák gyúlékonysága napról napra fokozódik, mert a kiszáradt és gyantás fenyőfa már a legkisebb gyújtóhatásra is meggyulladhat, és a száraz fán nagyon gyorsan terjed a tűz. A kiszáradt fát meggyújthatja a szobában lévő fűtőeszköz, vagy akár a közvetlen közelében lévő lámpaégő is.

A konyhában is óvatosan sürögjünk
A szóvivő kiemelte, hogy a tűzhelyen felejtett étel, olaj gyorsan tüzet okozhat, hiszen a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon gyorsan tovább terjednek a lángok. Fontos, hogy sem főzés, sem pedig ételmelegítés közben ne hagyják felügyelet nélkül a tűzhelyet. A lakás elhagyásakor pedig minden esetben zárják el a tűzhelyet. Emellett fontos, hogy az égő háztartási olajat, zsírt nem szabad vízzel oltani, mert az égő olajba öntött víz hatására a forró olaj robbanásszerűen kicsapódik az edényből, amely által a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a közelben lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak. A helyes eljárás az, ha fedővel lefedik, így megszűnik az oxigén-utánpótlás, valamint elzárják a tűzhelyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában