Ünnep

2023.12.23. 07:40

Karácsonyi színdarabbal ünnepelnek a balassagyarmati rabok

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjainak ünnepekre való készülődése már hetekkel ezelőtt elkezdődött. Ennek keretében karácsonyra a Pánov apó karácsonya című színdarabbal és ünnepi énekekkel készülnek.

Lászlók Judit

A karácsony a börtönökben is ünnep, ilyenkor a családjuktól távol lévő fogvatartottak részére is igyekeznek megkönnyíteni ezt.

„Az ünnepek előtti lelkes készülődés már hetekkel ezelőtt elkezdődött a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben” – tájékoztatta portálunkat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya. Hozzátették: „A vallásgyakorlás, a lelki gondozás fontos a fogvatartottak életében. A karácsonyi készülődés jegyében az intézet börtönlelkésze és pártfogó felügyelője közreműködésével, sokszínű programmal várják az érdeklődő fogvatartottakat; a karácsonyi szentmise meghallgatásával közelebb kerülhetnek a kereszténység egyik legnagyobb ünnepéhez, Jézus születéséhez, a fogvatartottak pedig a Pánov apó karácsonya című színdarabbal és énekekkel készülnek egymásnak.”

Ünnepi menü kerül az asztalra

Emellett kiemelték, a jóvátételi programon belül készített balassagyarmati betlehem felállításához ezúttal kollégájuk nyújtott segítséget, a fogvatartottak idén más jóvátételi programban vettek részt.

„A Karácsony közeledtével a fogvatartottakban is erősödik a családi kötődés, az elcsendesedés igénye, gondolataik rendezése. Különleges időszak ez mindannyiunk számára. Minden évben kiemelt figyelmet fordítanak szakembereink – lelkészek, pszichológusok és reintegrációs tisztek –, hogy a lelki elmélyülést különböző foglalkozásokkal segítsék. Sőt, ilyenkor kivétel nélkül minden elítélt asztalára ünnepi menü kerül, rántott halat, bejglit, rántott húst vagy töltött káposztát kapnak.” – közölte a főosztály. 

Ajándékot is készítenek

Kitértek arra is, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet azért is sokat tesz, hogy az elítéltek és a családjuk közötti kapcsolatot fenntartsa, erősítse. Így a fogvatartottaknak lehetőségük van szeretteiknek különféle ajándéktárgyakat készíteni, amelyeket a rendszeres látogatáson felül kapott családi beszélőn adhatnak át. A jogszabályi lehetőségekhez igazodva folyamatosan lehetőséget biztosítanak Skype útján a családtagokkal történő beszélgetésre, mely kapcsolattartási forma egyébként az év minden szakában népszerű a fogvatartottak körében.

Végül arra a kérdésünkre, hogy jelenleg hány fogvatartott van az intézményben, azt válaszolták, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben elhelyezett fogvatartottak létszáma 325 fő, mely az elítéltek és a letartóztatottak összlétszáma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában