Nyílt nap

2023.12.01. 19:35

Hatalmas érdeklődés övezte az Óbudai Egyetem salgótarjáni nyílt napját

Az Óbudai Egyetem (ÓE) Salgótarjáni Képzési Központja (SKKK) a napokban tartotta beiskolázási nyílt napját, amelyre nagyszámú diák érkezett a helyi középiskolákból. A fiatalok nem csupán a Salgótarjánban elérhető képzésekről gyűjthettek információt, hanem a megyeszékhelyen elérhető kutatási és fejlesztési területekkel ismerkedhettek, sőt az egyetem hallgatóival is beszélgethettek.

Veres Edina

Balatoni Mátyás a MAHLE Compressors Hungary Kft. képviseletében a villamosmérnöki feladatokról, lehetőségekről számolt be

Forrás: Beküldött fotó

Szép számmal vettek részt a középiskolások a napokban az Óbudai Egyetem (ÓE) Salgótarjáni Képzési Központjának (SKKK) beiskolázási nyílt napján. Az intézmény portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint, a hagyományosan novemberben megrendezett programon a salgótarjáni képzésekben részt vevő karok mellett bemutatkozhat az egyetem egyik helyi partnervállalata is, ahol a hallgatók szakmai gyakorlatukat tölthetik. 

– Idén a MAHLE Compressors Hungary Kft. volt a vendég. A cég toborzási specialistája, Horváth Anikó, illetve Balatoni Mátyás villamosmérnök interaktív előadása során a résztvevők egyfelől a cég mindennapjaiba pillanthattak be. Másrészről pedig arra is választ kaphattak, hogy milyen feladatokat lát el egy villamos-üzemmérnök egy termelő cégnél – olvasható a közleményben. Az írásból az is kiderült, hogy a fent említett szakma megszerzéséhez szükséges képzést Csikósné Dr. Papp Andrea, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese ismertette a megjelentekkel. Ez a tájékoztató azért is kapott kiemelt szerepet a nyílt nap során, mert az SKKK a következő tanévtől a képzései között új lehetőségként szeretné szerepeltetni a villamos-üzemmérnök alapképzést.

Salgótarjánban, az ÓE Keleti Károly Gazdasági Kara (KGK) biztosítja a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing alapképzési szakokat. E szakok idén indultak először a SKKK-ban. A kar képviseletében Dr. Tégla Zsolt egyetemi docens beszélt a két alapképzési szak sajátosságairól, a végzett hallgatók elhelyezkedési lehetőségeiről, a kar partnervállalataikról.

Kiemelten kezelik a többletpontok rendszerében

A tájékoztatás szerint a program előadói között szerepelt Szabó-Zsidai Krisztina, a Neumann János Informatikai Kar (NIK) oktatási ügyekért felelős dékáni megbízottja is. Bemutatója során a nógrádi megyeszékhelyen már 2018. óta futó mérnökinformatikus alapképzés sajátosságait is ecsetelte. Emellett pedig fontos információkat is megosztott a végzős középiskolásokkal a 2024. évi felvételi eljárás újszerűségeiről, kiemelten az intézményi többletpontokról.

– Az egyetemek a következő tanév beiskolázási időszakában 100 felvételi pontról maguk dönthetnek, így az Óbudai Egyetem is meghatározta az általa fontosnak ítélt területeket. A többletpontok rendszerében például a nyelvtudást, a versenyeredményeket, a sporteredményeket, az előkészítő tanfolyamokon való részvételt, valamint a közösségi munkát kezelik majd kiemelten – olvashatók Szabó-Zsidai Krisztina szavai az SKKK közleményében, amelyben azt is hozzátették: minderről az egyetem honlapján részletes tájékoztatást kaphatnak a felvételizők.

A beiskolázási nyílt napon résztvevő fiatalokhoz természetesen az SKKK igazgatója, Székyné dr. Sztrémi Melinda is szólt. Beszédében kiemelte: az Óbudai Egyetem missziója a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely működtetésével a fiatalok helyben maradásának elősegítése. Mint fogalmazott, ezt a küldetést fogalmazza meg a SKKK szlogenje is: „Helyben jövőt építhetsz!”

Játékból sem volt hiány

Az érdeklődők az esemény során megismerkedhettek az egyetem alternatív járműmeghajtások területén végzett fejlesztéseivel és kutatásaival, amelyek között Szorcsik Tamás és Rácz Róbert fejlesztőmérnökök kalauzolta a látogatókat. A tájékoztatás szerint a program zárásaként végül az SKKK hallgatói várták a középiskolásokat egy kötetlen beszélgetésre, ahol egy kvíz-játékba is bevonták a pályaválasztás előtt álló diákokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában