Karácsonyfa

2023.12.17. 16:40

Fenyőkörkép: Nógrádban a Nordmann a favorit, az árak változatlanok, a forgalom jobb mint tavaly

Az ajándékok és az ünnepi vacsora alapanyagainak beszerzése mellett a karácsonyt megelőző rohanásban nem feledkezhetünk meg a fenyőfa megvásárlásáról sem. A forgalom idén jobb mint tavaly, az árak nem emelkedtek és továbbra is a Nordmann a legkeresettebb.

Gulyás Edina

A karácsonyt megelőző hétvége és a utolsó két-három nap szokott a legforgalmasabb lenni

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A magyarok általában az 1,8-2 méteres fákat keresik. Hiába a legdrágább, a Nordmann-fenyő még mindig tartja népszerűségét: nagyon kellemes az illata és lassan hullajtja le a leveleit. A lucfenyő árával és jellegzetes illatával fogja meg a vásárlókat, igaz, ez hagyja el a tűleveleket a legkorábban. Sokan kedvelik az ezüstfenyőt, mert bár szúrós, illata tartósabb, mint a lucé, és tovább marad szép.

A termelők elmondása szerint a fenyők ára nem változott a tavalyihoz képest, a forgalom azonban kedvezőbb. Ahogy tavaly, úgy idén is Zala vármegyei őstermelő árulja a fákat az egyik salgótarjáni bevásárlóközpont parkolójában. Az árak a tavalyihoz képest nála sem változtak.

– A Nordmann-fenyőt keresik a legtöbben, a vásárlók 80 százaléka ezt a fajtát választja, mert ez a legtartósabb, nem hullik úgy a tűlevele, mint társainak. Métere, ahogy tavaly, úgy idén is nyolcezer forintba kerül – közölte Vadász Gábor őstermelő. – Az idősebbek a hagyományos lucot vásárolják, ennek a legerőteljesebb az illata, azonban gyorsan elkezdi hullatni a levelét. Ennek a fajtának a háromnegyede már elfogyott, négyezer forint az ára méterének. 

Már szinte egyáltalán nem is keresik

Mint mondta: azt tapasztalják, hogy korábban nagy sláger volt az ezüstfenyő, azonban napjainkban szinte már egyáltalán nem keresik. A forgalom azonban a tavalyinál érezhetően jobb. A termelő arról is beszámolt: a karácsonyt megelőző hétvége és a utolsó két-három nap szokott a legforgalmasabb lenni. Vannak, akik az utolsó napokra hagyják a vásárlást, de akad olyan is, aki csak december 24-én veszi meg a fát.

– A jó minőségű fa kiválasztását nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Olyankor már a kínálat is gyérebb, a szép fákat korán elviszik, és arra sem érdemes apellálni, hogy majd mennyivel olcsóbban juthatunk hozzá. Lutri, hogy sikerül-e megfelelőt találni az utolsó napokban, ráadásul nincs arra esély, hogy így jelentősebb összeget lehet megspórolni– fogalmazott Vadász Gábor.

Sokan váltottak műfenyőre az elmúlt években

Hozzátette: a megmaradt fák sem kerülnek a szemétbe, a gallyakat a virágkötők örömmel átveszik, de a ledarált fenyőt bizonyos állatok is szívesen fogyasztják. A termelő arra is kitért, hogy már esztendők óta kínálják a fát Salgótarjánban, sok az elégedett vevő, akik évről évre visszatérnek. Tapasztaltaik szerint, a nehezebb gazdasági helyzetben sokan váltottak műfenyőre, azonban egyre többen térnek vissza az élő fához. 

A műfenyők iránti kereslet az elmúlt években nőtt, azonban tavaly olyan mértékben megemelkedett azok ára, hogy nagyon kevesen vásárolják az utánzatot. Egy neve elhallgatását kérő árus kifejtette, hogy ugyan a kínálat rendkívül széles, méretben és fajtában is van miből válogatni, még hóval díszített fa is kapható. Azonban amíg korábban  6 és 24 ezer forint között alakult az áruk, idén ennél 50, de akár 60 százalékkal is többet kell azokért fizetni. A legtöbben egyébként a lucot keresik, de kapható nordmann, ezüst és más típus is.

Darabra árulják a fát

Az egyik salgótarjáni kertészetben nem méterre, hanem darabra árulják a fenyőt, azokért mérettől és fajtától függően 3 és 30 ezer forint között kérnek. A kertészet alkalmazottja arról tájékoztatott: a földlabdás növényeket egyre kevesebben keresik. Azokat ugyanis csak a szabadban, a teraszokon, erkélyeken érdemes felállítani. Amennyiben szobába kerül, elpusztul, mert nem viseli el a nagy hőmérséklet-változást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában