Desszert

2023.12.15. 11:28

Ezek a nógrádiak kedvelt ízei – különleges szaloncukrok közül válogathatunk

A karácsony sokaknak elképzelhetetlen a fát díszítő szaloncukor nélkül. Nem meglepő, hogy az elmúlt évhez képest ezen édesség ára is emelkedett, de ízek kavalkádját tekintve biztos, hogy mindenki talál számára megfelelőt.

Gulyás Edina

Bakos Tamás hosszú évek óta viszi a családi édesség bizniszt

Forrás: Nool.hu

Fotó: SzP

Vannak, akik már az ünnepet megelőző hetekben azzal foglalatoskodnak, hogy felkötözik a fenyőre szánt édességet. Aztán a csillogó papírból kibontott finomságok lopva tűnnek el, csak az üres csomagolás marad a fán. Persze vannak olyanok is, akik nem bajlódnak a finomság felfűzésével, egyszerűen a karácsonyfa alá, egy tálba helyezik a nassolnivalót. Évtizedekkel ezelőtt az édesszájúak csak egy-két íz közül válogathattak, manapság már felsorolni sem könnyű, hányféle ízesítéssel készülnek a szaloncukrok. Nógrád megyében is bőven tudnak válogatni a kínálatból a finomságot kedvelők.

A zselés mindent visz

– Hosszú évek óta édesanyámmal együtt járom az adventi vásárokat és egyéni vállalkozóként kínálom a fára szánt finomságot. Az elmúlt évtizedek alatt nagyon kiszélesedett a kínálat, napjainkban már hatvannál is több ízből választhatnak a vásárlók – tájékoztatott Bakos Tamás, aki a megyeszékhely főterén kínálta az édességet. 

A legnagyobb sláger még mindig a zselés, de ínyencek közel hatvan féle szaloncukorból választhatnak
Fotó: SzP / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, tapasztalatai szerint leginkább a hagyományos zselés és a konzum cukorkát keresik a legtöbben. Azonban a különlegességek, mint a sajttortás, rumpuncsos, a narancslikőrös, de a gumicukros is el szokott fogyni. Sokan döntenek úgy, hogy előbb többféléből vesznek kisebb mennyiséget, majd a kedvelt ízből vásárolnak többet. A szaloncukor kilónkénti ára az elmúlt évhez képest mintegy 200 forinttal emelkedett kilónként, így 3500 és 9500 forint között mozog. Ennek ellenére idén tapasztalatai szerint kicsivel jobb a forgalom a tavalyihoz képest. 

Kipróbálják a különleges ízvilágot

Kislányával válogatott a színes papírba csomagolt édesség között Varga Anita, aki elmondta, hogy a család inkább a hagyományos ízeket kedveli: minden évben vásárolnak kókuszos és tejkaramellás szaloncukrot. A kínálat azonban olyan bőséges, hogy elcsábulnak és a különlegesebb ízvilágot is ki szokták próbálni, de ezekből csak kisebb mennyiséget vesznek. 

A salgótarjáni piacon is bőséges a kínálat, az egyszerű zselés, csokikrémes és gesztenyés szaloncukor mellett az ínyencek megkóstolhatják a zserbókrémeset, a robbanó cukorkásat, vagy a madártejeset is. A különlegességek között található az egyik ismert márka diótörő fantázianevű újdonsága és a sós karamellás is. Utóbbiak kilójáért már több, mint 10 ezer forintot kérnek.

A diabetikus jóval drágább

– Cukorbetegként nagy öröm számomra, hogy már évek óta diabetikus szaloncukor is kapható a boltokban. Igaz ugyan, hogy az áruk jóval drágább, mint a hagyományos társaiké. Az egyik ismert márka által kínált cukormentes termék nincs fél kiló és 23 ezer forintba kerül. Az interneten nagyobb a választék, mint a boltok polcain – közölte Veres Eszter, aki az egyik bevásárlóközpont kínálata között válogatott, hozzátette: – Sajnos azonban a magas ár nem garantálja a kitűnő minőséget. Kóstoltam már nagyon finomat, de van a diabetikus szaloncukrok között számomra ehetetlen is. 

Idén is különleges ízek versengtek az Év Szaloncukra címért

Civil kezdeményezésként hazánkban idén is megrendezték Az Év Szaloncukra versenyt, melyben a hazai kis- és nagy gyártók is részt vettek. A győzteseket összesen százkilencvenhat szaloncukor közül választották ki, a díjakat tizenegy kategóriában osztották ki, több mint háromszáz kóstoló közreműködésével. Az Év Szaloncukra 2023 címet a fügés-diós ízzel nyerték meg. A második helyezett a körtezselés-muskotályos, a harmadik pedig a meggyes marcipános édesség lett.

A gyerekek kedvence a robbanó cukros rágógumi ízű fehér csokoládé trüffel szaloncukor kék spirulinával, az Év Új íze pedig a belga trappista sörös szaloncukor lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában