Adventi gondolatok

2023.12.17. 06:50

Az öröm fénye ragyogja be a nógrádi emberek otthonait is ezen a hétvégén!

Ezen a hétvégén a harmadik gyertyánk fénye is meggyullad az adventi koszorúnkon, jelezve, közeleg az ünnep. A hit és a remény fényei – remélhetőleg – már nemcsak a koszorúnkon égnek, hanem a szívünkben is ott vannak.

Veszelovszki Balázs

Túl vagyunk az adventi időszak felén, a naptár szerint már csak egy hét választ el bennünket a szeretet ünnepétől, az év legszebb estéjétől és három napjától. Ezen a hétvégén a rózsaszín, az öröm gyertyáját gyújtjuk meg, miközben a Megváltó megszületésére várunk.

Az Úr már közel van hozzánk

A hétvégén a Szentírásból az olvasmány szavaiban Izajás próféta gondolatát halljuk: egyedül a Megváltó hozza el az igazi boldogságot. Rohanó, pazarló, földi értékeket gyűjtő világunkban igencsak fontos üzenetet hordoz az a néhány sor, amelyet hallunk a szentmiséken. Nem földi kincseket hoz Jézus a világba, attól sokkal emelkedettebb küldetése van: örömhírt vinni a szegényeknek, meggyógyítani a megtört szívűeket, szabadulást hirdetni a foglyoknak, szabadságot a börtönök lakóinak, hirdetni az Úr kegyelmének esztendejét.

Milyen kevesen vannak a mai világban, akik ezt teszik, akik jó szót adnak, akik segítenek, akik szeretettel fordulnak a másik felé, akik hivatásként élik meg a munkájukat, a szolgálatukat. „Vállveregetős” elismerésben nagyon ritkán részesülnek, de lelki gazdagságuk révén tudják: a segítést követően, az embertársuktól érkező hála szavai vagy a segítségre szoruló társuk hálás tekintete az igazi elismerés a számukra. Nagyon gazdagok lélekben azok, akik ilyen hivatástudattal élik mindennapjaikat és őszinte lélekkel tudnak segíteni embertársaikon.

A szentmisén a további két szentírási részben Szent Pál apostol a derűről és az imádság fontosságáról szól, valamint a kitartásról a Jézus eljöveteléig tartó időszakig, az evangéliumban pedig Keresztelő Szent János szavaival vetíti előre a Megváltó érkezését.

Készületünket a következő héten befejezzük

Lelki kalendáriumunk jelképesen bezárul, hiszen az adventi időszak végéhez érünk, elérkezünk a Megváltó születésének ünnepéhez. De ne záruljon be szívünk és lelkünk – sőt, most nyíljon csak ki igazán! Amikor jelképesen már minden „adventi ablakunk” kinyílt, nyissuk ki szívünket és lelkünket is az ünnepre, hogy befogadhassuk a karácsonyi üzenetet, a fényeket, az illatokat, és azokat elraktározhassuk az ünnep utáni csendesebb, hétköznapibb időszakra is. Készüljünk az előttünk álló héten az ajándékvásárláson túl lélekben is az ünnepre, a mai vasárnapon örvendezzünk, a következőn, a szeretet fényénél pedig egybeforrva az ünneppel töltsük meg szívünket szeretettel, adjuk át másoknak a szívünkben lévő szeretetet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában