Programajánló

2023.12.02. 12:07

Az első adventi gyertya fellobbanása ragyogja be a hétvégi programokat Nógrád-szerte

Az ünnepi várakozás, azaz az advent körül forog a legtöbb hétvégi esemény szűkebb hazánkban. Emellett Szécsényben a 25 éves Palóc Néptáncegyüttes lép a közönség elé, míg Romhányban a Himalája két vándorára emlékeznek egy film díszbemutatójával. Több településre is megérkezik a nagyszakállú, piros ruhás jótevő, míg Salgótarján szívében jótékonysági Mikulásfutás várja a mozogni és segíteni vágyókat.

Veres Edina

Már ma este sok helyen meggyújtják az adventi gyertyákat

Forrás: nool.hu

Fotó: MW Archívum

Ezüstmisén száll szenteltvíz az alsótoldi kápolna szobraira és keresztútjára

Urus Attila atya mutatja be ezüstmiséjét mutatja december 2-án, szombaton 16 órától Alsótoldon, a Tours-i Szent Márton-kápolnában. Ahogy arról portálunk is beszámolt, hogy a szertartással egybekötve megszentelik majd a kápolna szobrait és keresztútját is, azt követően pedig szeretetvendégséget tartanak a kultúrházban.

Néptánc műsorral várakoznak az adventre Szécsényben

Táncelőadással hangolódhatnak az ünnepre az érdeklődők a 25 éves Palóc Néptáncegyüttessel, utánpótlás csoportjaival és vendégeivel a Szécsényi Művelődési Központban december 2-án. A ma 18 órakor kezdődő, Adventi várakozás című műsor során színpadra lépnek a Palóc Csemeték, az Apró Palócok, az Iglice Néptáncegyüttes, és természetesen a Palóc Néptáncegyüttes egykori és jelenlegi tagjai is.

Festmények varázsolják színessé a balassagyarmati galéria falait

Szlobodnyik Pál festő alkotásaiból nyílik kiállítás Balassagyarmaton, a Szerbtemplom Galériájában december 2-án, 17 órakor. A tárlaton bemutatott műveket ifj. Telek Zoltán, Horváth Endre-díjas festőművész ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló kiállítás alkotásait 2024. január 25-ig tekinthetik meg a látogatók.

Filmbemutatóval emlékeznek meg a Himalája két vándoráról Romhányban

Egy lírai úti film, a Himalája vándorai – Namaste Szahib! díszbemutatójával emlékeznek meg Romhányban, a Bereczky Máté Művelődési Házban Kőrösi Csoma Sándorról és Sztranyovszky Béláról, egykori munkatársunkról december 2-án. A film hátteréről, céljáról, küldetéséről cikkünkben már korábban beszámolt. A ma 17 órakor kezdődő bemutatón az esemény fővédnöke, Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára információink szerint videóüzenetben köszönti majd a megjelenteket. A rendezvényt várhatóan Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, illetve Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője is megtiszteli majd jelenlétével.

Állatvédő egyesületet és idősek otthonát támogatják a salgótarjáni jótékonysági Mikulásfutással

Idén ismét megszervezi a téli jótékonysági Mikulásfutást, azaz a SzánGO-t a Palóc Roham Egyesület. A mozogni és segíteni vágyók számára szóló program december 3-án, vasárnap 15 órakor rajtol el Salgótarján Fő terén. A kezdeményezéssel a szervezők idén a Salgótarjáni Idősek Otthonát, illetve a Mancs a Szívben Állatvédő Egyesületet kívánják támogatni. Ez előbbi intézmény lakóinak karácsonyát például vitaminnal, gyümölccsel, csokival, tisztálkodó szerekkel és puha takarókkal is szebbé tehetik a felajánlók, míg az állatvédő egyesület négylábúi eledelnek, jutalomfalatnak, játékoknak és takaróknak örülnének legjobban. A szervezők arra kérték a hozzávetőleg öt kilométeres táv megtételére vállalkozókat, hogy viseljenek magukon valamit, ami világít annak érdekében, hogy együtt beragyoghassák a várost.

Templombúcsún száll szenteltvíz a felújított karancsaljai templom falaira

Templombúcsúra és szentelésre hívja majd a harang a lakosokat Karancsalján, a felújított Szent Miklós templomba december 3-án, vasárnap. A község Facebook-oldalán elérhető tájékoztatás szerint a 11 óra 30 perckor kezdődő, Szent Miklós-nap alkalmából tartott ünnepi szentmisét dr. Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke celebrálja, aki a szertartás alatt az Úr áldását kéri majd a felújított falakra.

Több településen műsor kíséretében lobban fel az első adventi gyertya, néhány helyszínre a Mikulás is ellátogat

Szűkebb hazánk minden településen fellobbannak az adventi koszorú gyertyáinak első lángjai a hétvégén, több helyszínen az ünnepi hangulatot különböző programokkal fokozzák. Így például Rákóczibányán, december 3-án, vasárnap 16 órakor gyújtják meg az első adventi gyertyát, majd a mozogni vágyók Mikulásfocizásban csillogtathatják meg ügyességüket. Mátraterenyén szintén a hét utolsó napján, a nádújfalui tájház udvarán 14 órakor Korponai István diakónus megáldja a település adventi koszorúját. A liturgia előtt és után a rendezvényt adventi műsorok és ünnepi köszöntők színesítik, illetve ez alkalomból a Mikulás is ellátogat majd Mátraterenyére. Bárnában a község lakói szintén együtt várják majd a karácsonyt a helyi önkormányzat udvarán. Vasárnap 15 órakor a liturgikus gyertyagyújtás, illetve az óvodások és iskolások műsora után a nagyszakállú, piros ruhás ajándékosztó lóháton érkezik majd meg a bárnai gyerekekhez. Az erdőkürti lakosok közös gyertyagyújtáson és szeretetünnepen vehetnek rész december 3-án, vasárnap 15 órakor. A karácsonyi ünnepváró rendezvényen Szebenszkiné Palik Katalin polgármester mond köszöntőt, majd gyermekműsorok, zenés előadás és szavalás csempészi az ünnepi hangulatot a helyi művelődési ház nagytermében megjelentek szívébe. Szurdokpüspökiben szintén vasárnap, 16 órakor lobban fel a helyi Szabadság téren felállított adventi koszorú első gyertyája. Az eseményen Simon G. Balázs atya osztja majd meg az egybegyűltekkel ünnepi gondolatait, illetve az általános iskola énekkara műsorával a program meghittségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában