Díszbemutató

2023.11.21. 12:28

Film készült egykori munkatársunk Indiai élményeiből, Romhányban mutatják be

Az Indiáról készült útifilm díszbemutatóját tartják meg hamarosan Romhányban, a világhírű Ázsia-kutató, Kőrösi Csoma Sándor és a huszonegyedik század hajnalán a nyomába szegődő Sztranyovszky Béla tanár emlékére.

Hegedűs Henrik

A nyugat-nógrádi településen és a szomszédos Kétbodonyban élt Sztranyovszky Béla, lapunk egykori munkatársa két alkalommal, 2000-ben és 2004-ben járt a távoli Indiában. Élményeiről naplójegyzeteket készített, illetve szorgosan videószalagra is vette mindazt, amit látott, tapasztalt. 

Eredeti elképzelése szerint a két út története mind könyv alakban, mind pedig filmes formában megjelent volna, ez utóbbit eljuttatva hazánk minden egyes, Kőrösi Csoma Sándor nevét viselő iskolájába, ám erre életében már nem adódott lehetőség, a Himalája nógrádi vándora tavaly hunyt el. Barátai idén kiadták a Namaszté, szahib címet viselő kötetet, most pedig egy régi kolléga, Molnár Péter romhányi újságíró-operatőr valósítja meg az álmot. 

A hagyatékból megkapott bő filmes anyagot rendezte össze, ami mostanra elkészült, így december 2-án, szombaton egy díszbemutatón a nagyközönség elé tárják a Bereczki Máté Művelődési Házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában