Ínyencségek

2023.12.09. 19:30

A nyírjesi iskola diákjainak a különleges csokoládéit kóstolhatták meg a gyarmati szalonban

Idén is megrendezték Balassagyarmaton a nagysikerű Adventi Csokiszalon estet, ahol nem csak ízletes, hanem különlegesen szép bonbonok és táblás csokoládék egyaránt várták a látogatókat. A zene és a szórakozás mellett bemutatkozott a nyírjesi oktatási intézmény csokoládémanufaktúrája is.

Lukács Zsófia

Idén is megrendezték Balassagyarmaton a nagysikerű Adventi Csokiszalon estet

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Karácsonyra hangolódva igazi ínyencségeket kóstolhattak meg péntek este a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a csokikedvelők. Az est házigazdája, Olicsek Ádám a Mosoly Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetőjével, Siketné Zsiga Judittal beszélgetett a nyírjesi iskola különleges csokoládémanufaktúrájáról.

– A 25 éves intézményünk több helyszínen, óvodás kortól egészen középiskolás korig oktat, fejleszt és szakmát nyújt. A szakoktatók rendelkeznek cukrász végzettséggel, azonban csokoládét nem tudtak készíteni, de mindenképp szerettük volna ezt bevezetni az oktatásba. Ebben Dénes Ákos, a budapesti Kockacsoki manufaktúra vezetője volt a segítségünkre. Örömmel vállalta, hogy megtanítja az oktatóinkat a csokoládé készítés fortélyaira. A balassagyarmati származású Mészáros Gábor, a chocoMe manufaktúra vezetője által pedig megtekinthettük a csokoládéüzemüket. Mindennek köszönhetően a tanulóink manapság nem csak ízletes, hanem különleges bonbonok elkészítésére is képesek – mondta Siketné Zsiga Judit.

Hozzátette, hogy nem csak a csokikészítés terén jeleskednek a diákok, hanem a programozás során is fejlődhetnek. Az intézményhez tartozó Rejtett Értékek Alapítvány ugyanis sikeresen pályázott a High-Tech Suli felhívására, aminek következtében egy új informatika-robotika termet is kialakíthattak.

– Látjuk, hogy jó hatással vannak a gyerekek fejlődésére ezek az eszközök. Volt olyan tanulónk, aki eddig nem beszélt, de a teremben megszólalt és azt vettük észre, hogy a figyelemzavaros diák 45-50 percig koncentrált. Itt a robotikát gyógypedagógiai fejlesztési céllal használjuk – ismertette az intézményvezető.

Barna Tamás, a szakiskola és a készségfejlesztő intézményegység-vezetője Olicsek Ádámnak azt is elárulta, hogy kiváló minőségű csokoládéval dolgoznak a diákok és azt tűzték ki célul, hogy a következő időszakban akár piaci értékesítésre is készítsenek majd csokit.

A színpadi beszélgetést csokoládékóstolás és a karácsonyi csúnyapulcsi verseny is követte, majd ünnepi dalválogatással érkezett a színpadra a Smokin' Sofa. Eközben csokiszökőkút, forralt bor, illetve karácsonyi ízek is gondoskodtak az igazi adventi hangulatról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában