Csatlakozás

2023.11.27. 11:18

Zsunypuszta a fejlődés reményében kérelmezte átcsatolását Hollókőhöz

A Nagylóchoz tartozó településrész, Zsunypuszta először 2004-ben kérelmezte a csatlakozást Hollókőhöz, azonban az eredményes népszavazás ellenére az ügyet később felfüggesztették. A zsunypusztaiak idén nyáron a fejlődés érdekében ismét megkeresték a Hollókői önkormányzatot a csatlakozással kapcsolatban.

Nool.hu

Közel húsz éve már tartottak egy népszavazást a csatlakozásról

A Nagylóchoz tartozó településrész először 2004-ben kezdeményezte a Hollókőhöz való csatlakozását. A 2004. június 13-án megtartott népszavazáson a zsunypusztaiak az alábbi kérdésről szavazhattak: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Zsunypuszta településrész Nagylóc Község Önkormányzatától átadásra, Hollókő Község Önkormányzatától átvételre kerüljön?" A népszavazás eredményéről a 2004. június 14-i lapszámában a Nógrád Megyei Hírlap is beszámolt: „Hollókőhöz csatlakozhat 2006-tól a ma még Nagylóchoz tartozó Zsunypuszta: a választópolgárok 62 igen szavazattal négy nem ellenében így döntöttek. A 74 választásra jogosult lakos közül 67-en mentek el szavazni, de az egyik voks érvénytelen volt.”

Azonban az elcsatolásra végül nem került sor, sőt az ügyet később felfüggesztették. 

Nyáron ismét kezdeményezték a Hollókőhöz való csatlakozást

A közelmúltban a zsunypusztaiak ismét Hollókő önkormányzatához fordultak a csatlakozási kérelmükkel. Az üggyel kapcsolatban Hornyák Mária, zsunypusztai lakos és egyben a csatlakozás kezdeményezője portálunknak elmondta, Zsunypuszta fejlődése érdekében indítványozták ismét a Hollókőhöz való csatlakozást. 

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy a képviselő-testület még július végén elfogadta a zsunypusztai csatlakozási kérelem újraindítását. Ezt követően pedig benyújtották kérelmüket Nagylóc önkormányzata felé. 

– Korábban a bíróság a közigazgatási terület meghatározásáról már döntött, azonban a vagyonmegosztásra nem került sor – mondta Szabó Csaba. Hozzátette: – Utóbbival kapcsolatban fontos tudni, hogy Zsunypusztát az elcsatolása esetén bizonyos százalék megilleti a Nagylóccal közös vagyonból. Ezért fontosnak tartjuk, illetve törekednénk a Nagylóc önkormányzatával való közös és mindkét fél számára elfogadható megegyezésre. Azonban Nagylóc önkormányzata semmilyen módon nem reagált a megkeresésünkre, így az ügy valószínűleg a bíróságon folytatódik majd. 

A polgármester kiemelte, ezúttal végigviszik a bíróságon a peres ügyet, még akkor is, ha az valószínűleg évekig eltart majd. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a zsunyiak kértek tőlük segítséget, ők pedig igyekszenek eleget tenni annak. 

– Természetesen a csatlakozást követően sok munka és kihívás vár majd ránk, de dolgoznánk Zsunypuszta fejlesztésén. Az elsődleges feladatok között szerepelne, a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, illetve az utak, járdák korszerűsítése, valamint a településrész szépítése – mondta Szabó Csaba, aki szerint hosszútávon akár egy üdülőtelepet is létrehozhatnának Zsunypusztán.

Portálunk megkereste a harmadik érintettet, Nagylóc önkormányzatát is. Azonban a falut jelenleg alpolgármesterként irányító dr. Pintérné Szabó Judit nem kívánt nyilatkozni. 

Lehetnek vitás kérdések

Portálunk úgy tudja, hogy a zsunypusztaiak többsége ezúttal is egyetért a csatlakozással, mindössze két család szeretne továbbra is Nagylóchoz tartozni. Emellett megtudtuk azt is, hogy a kezdeményezés vitás pontját képezheti a településrészen működő Észak-Térkő Kft. által üzemeltetett kőbánya, amelyhez a zsunyiak az elcsatolás esetén is ragaszkodnak. Mindez azonban nagy veszteséget jelenthetne a nagylóci önkormányzatnak. 

Nagylócon a közmunka programban tártak fel szabálytalanságokat

Mint ismert, a település az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe került. Néhány hónappal ezelőtt több önkormányzati képviselő, majd maga a polgármester is lemondott. A kormányhivatal a közelmúltban pedig arról tájékoztatta portálunkat, hogy pénzügyi szabálytalanságokat tárt fel a település közmunkaprogramjával kapcsolatban. Ennek következtében 17 millió 240 ezer forint támogatás visszaköveteléséről született határozat az önkormányzattal szemben. Továbbá költségvetési csalás gyanúja miatt, ismeretlen tettessel szemben a kormányhivatal feljelentést tett. A feltárt problémák ellenére, ugyanakkor jelenleg is több, mint 30 embert foglalkoztat a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal a közmunkaprogramban a településen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában