Életút

2023.11.16. 19:55

Úton-útfélen találkozhatunk a nógrádi rendőrrel, aki „arcát adta” a közlekedők biztonságáért

Sokan felismerik rendőri intézkedés közben Pohánka Tamást, ami nem is csoda, hiszen naponta lehet vele, vagyis élethű képmásával találkozni. Az utak mellett felállított méretarányos rendőrmakettekhez Nógrád vármegyében ő „adta az arcát”.

Nool.hu

Sokan felismerik rendőri intézkedés közben Pohánka Tamást, ami nem is csoda, hiszen naponta lehet vele, vagyis élethű képmásával találkozni

Forrás: Zsaru Magazin

Vannak, akik régi ismerősként üdvözlik egy-egy igazoltatás során Pohánka Tamás törzszászlóst, járőrparancsnokot. Ez nem csoda, hiszen ő „adta az arcát” az utak mellett kiállított, az autósok sebességének mérséklésére hivatott makettekhez vármegyénkben. Arról, hogyan lett kőművesből rendőr a Zsaru Magazinnak mesélt a törzszászlós.

Gumibotra cserélte a kőműves kanalat

Mint mondta: édesapja kőműves volt, segédként dolgozott mellette az iskola befejezését követően. Aztán adódott egy lehetőség, amely szerint az érettségit egy év alatt megszerezhette a Honvéd középiskolában, és mivel a katonaság is érdekelte, beiratkozott. Leérettségizett, azonban nem tudott olyan területen elhelyezkedni a honvédségnél, ahol szeretett volna. Így ismét kőműves kanalat ragadott, majd a kilenc hónapnyi kötelező sorkatonai szolgálatot is letöltötte.

– Édesapám gyakran mesélt arról, hogy rendőr szeretett volna lenni, de a szülei nem engedték – fogalmazott Pohánka Tamás. – Tudtam, hogy nagy álma válna valóra azzal, ha hivatásos lennék. Ezért jelentkeztem a rendészeti szakközépiskolába Budapestre. Miután azt 2001-ben elvégeztem, a XV. Kerületi Rendőrkapitányságra kerültem járőrként. Nagyon megtetszett a nagyvárosi nyüzsgés. 

Hozzátette: már a kezdetekkor a mély vízbe dobták. Az első szolgálati nap még nagyon nyugodt volt, egy törzsőrmester mutatta meg neki a körzetet. Másnap azt gondolta, hogy megint a törzsőrmesterrel lesz, ehelyett egy tanuló mellé osztották be. Aznap sorban jöttek a címek. Volt, aki magasfeszültséggel akart öngyilkosságot elkövetni, és elfogtak egy drogost is, aki szétverte a patikát, mert nem kapott gyógyszert. A zsebében találták meg az égetett kanalat, az alufóliát és a port. Akkor még annyira nem terjedt el a kábítószer, ilyet csak a tévében látták. 

Tömegközeledéssel járt az esetekhez

– Nekem tetszett ez a pörgés, nagyon lelkes voltam. Sok autófeltöréshez is kimentünk, megesett, hogy egy nap tíz bejelentés is érkezett eltűnt gépjárműről. Több kocsi-, illetve trafikfeltörőt is elfogtunk az ott töltött másfél év alatt. Akkoriban nem volt ennyire felszerelt a rendőrség szolgálati gépkocsikkal, tömegközlekedéssel jártam a címekre. Ha kaptunk egy bejelentést, felültem a villamosra vagy a buszra, kimentem, felvettem az adatokat, majd mondtam a sértettnek, hogy várja meg a helyszínelő kollégákat, én pedig buszoztam tovább a következő helyre. A másfél év alatt, amit ott töltöttem, rengeteg tapasztalatot szereztem – számolt be Pohánka Tamás.

– Mivel Nógrád megyéből származom, ingáznom kellett a fővárosba, ami egyre nehezebbé vált, ezért úgy döntöttem, hogy hazaköltözöm. A Balassagyarmati Rendőrkapitányságra kerültem, ami hatalmas váltás volt számomra. A budapesti pörgéshez szoktam, itt azonban nyugodtabb volt a munkatempó – közölte a törzszászlós. –  Főleg csendháborítás vagy magánlaksértés miatt hívtak bennünket. A drogot akkoriban nem is ismerték errefelé. Pohánka Tamás ezt követően a közlekedésrendészet felé vette az irányt.

Motoron üldözte a bűnözőket

– Az első motoromat 2004-ben vásároltam meg, egy 1000 köbcentis Yamaha Thunderace-t. Nagyon szerettem a barátaimmal motorozni, szinte minden szabadidőmet sportmotorokon töltöttem, azokat szereltem. Aztán 2007-ben az egyik kollégám elment nyugdíjba, és így lehetőségem nyílt arra, hogy én is motoros rendőr lehessek. Boldogan vállaltam, hiszen imádok két keréken közlekedni. Egészen mostanáig motoros járőrszolgálatot láttam el – hangsúlyozta. 

Mint mondta: a gépen ülve sokkal hamarabb észre lehet venni, ha valaki nem tartja be a KRESZ-t. Belátnak az autóba is, így azonnal felfigyelnek rá, ha valaki nem csatolja be a biztonsági övet, mobiltelefonál és a közlekedést is könnyebben átlátják. Rendszámfelismerő kamerákkal dolgoznak, így rögtön kiszűrik, ha valakinek például lejárt a műszaki vizsgája, vagy a gépjárművet hivatalból kivonták a forgalomból. 

Makettekről inti rendre a közlekedőket

Nógrád vármegye több településén is láthatók életnagyságú rendőrmakettek, nemrég Galgaguta belterületén, illetve Felsőtoldon tettek ki egyet-egyet, amelyen Pohánka Tamást látni. A bábu kihelyezésének célja, hogy felhívják a sofőrök figyelmét a közlekedési szabályok betartására, és a makettet észlelve óvatosabban, a gyalogosokra és a járművezető társaikra is odafigyelve hajtsanak.

– Amikor felkértek, legyek a bábu „arca”, örömmel vállaltam, hiszen talán ezzel is hozzájárulhatok ahhoz, hogy mindenki épségben hazaérjen. A visszajelzések azt mutatják, hogy a rendőrmakettet látva valóban lelassítanak az autósok – közölte a törzszászlós, akit sokan felismernek, amikor észreveszik a bábun. 

– A barátok fényképeket szoktak küldeni, mellé állnak, és készítenek egy-egy poénos fotót. De olyan is volt, akit megállítottam igazoltatni, és azt mondta, már látott valahol. Az emberek könnyen elfogadnak, jobban megnyílnak, hiszen a képmásommal szinte naponta találkoznak.

Pohánka Tamás több mint húsz évig szolgált közrendvédelmi és közlekedésrendészeti területen járőrként. Nemrég azonban egy új területen szerette volna kipróbálni magát, ezért jelenleg a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának a megbízott vizsgálójaként dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában