A Szakkör

2023.11.12. 15:35

Töretlen sikerrel zajlanak a szakkörök Nógrádban, a foglalkozások összekovácsolják az embereket

A régi mesterségek felelevenítésén túl a helyi közösségek formálását tűzte célul A Szakkör elnevezésű program, ami két évvel ezelőtt indult. A kezdeményezés azóta is töretlen sikernek örvend, napjainkban Nógrád megye 37 településén közel 70 foglalkozás kovácsolja össze a helyieket.

Gulyás Edina

Csécsén a papírfonás népszerű szakköri foglalkozás, szívesen látogatják az érdeklődők

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének közös, A Szakkör elnevezésű kezdeményezése 2021-ben indult.

– Már a kezdetekkor is kettős célkitűzése volt a programnak: egyrészt szerette volna feléleszteni a népi kézműves hagyományokat, elérni, hogy minél többen ismerjék meg múltunk tárgyalkotó szokásait. Másrészt nem titkolt célja volt, hogy elsősorban a kistelepüléseken felélessze a közösségi életet, hiszen erre a közös alkotásban van igazán lehetőség – tájékoztatott Fürth Vera, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Vármegyei Igazgatóságának módszertani referense.

Kisbárkányban kiállításon is bemutatták a gyöngyfűzés és a quilling szakkörökön készült alkotásokat
Forrás: Facebook

Hozzátette: 2022-ben 15 szakágban indultak szakkörök országszerte és határon túl: a békés megyei hímzés, mézeskalács készítés, vesszőfonás, bútorfestés, gyertyakészítés, tojásfestés, kötés gyönggyel, éremgyűjtés, papírfonás, csuhé, makramé, quilling, gyöngyfűzés, csipkeverés, nemezelés technikáját sajátíthatták el a szakkörösök. Ezeket a tevékenységeket idén további három lehetőség – a szövés kereten, a baba-mama horgolás és a natúrkozmetika – egészítette ki.  

– Nógrád vármegyében ebben az évben 37 településen 67 szakkör indul. A legnépszerűbbek továbbra is a vesszőfonás és a makramé, de a gyertyaöntést és a bútorfestést is sokan választják – fogalmazott a szakember, hozzátéve: – A kötés gyönggyel és tojásfestés szakkörökből azonban csak egy-egy indul vármegyénkben.

Mézeskalácsot több szakkör is készít. Szemet gyönyörködtető alkotások az egyik kiállításon
Fotó: H. H. / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, a foglalkozásokra idősebbek és fiatalabbak egyaránt jelentkeznek. Szűkebb hazánkban az online oktatófilmek mellett nagy segítséget jelent a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének szakmai mentorálása is.  

– Személyes tapasztalataim szerint a szakkörök maradéktalanul megvalósították kezdeti célkitűzéseiket. A tagok, bár nem profi szinten, de a saját igényeiknek megfelelően sajátították el az adott kézműves mesterséget. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy számtalan kis közösség alakult ki helyi szinten. Ez a magányos ember számára sokat jelent, hiszen ezáltal élhetik meg a közösséghez való tartozás élményét – húzta alá Fürth Vera. 

Ahogy az előző években, úgy idén is csatlakoztak a Nemzeti Művelődési Intézet által indított foglalkozásokhoz Csécsén. Korábban a gyöngyfűzés, a csuhéfonás és a makramé technikáját sajátították el a helyik, most két új szakkör is indult a településen.

– Két csoportban dolgozunk, vannak, akik már a korábbi alkalmakon is részt vettek, de örömmel csatlakoztak új tagok is hozzánk – árulta el Farók Rita, helyi közművelődési szakember. – A natúrkozmetika szakkör inkább a fiatalabbakat érdekli, így munka után tartjuk az összejöveteleket heti egy alkalommal. Készítettünk már masszázsolajat, kendermagos habkrémet és szúnyogcsípés elleni balzsamot is. 

Mint mondta, a papírfonást az idősebbek gyakorolják, nagyon szép használati tárgyakat alkotnak a szakkörösök a papírból sodort pálcikákból. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában