Nool.hu videó

2023.11.16. 13:58

Tíz éves jubileumát ünnepelte a pásztói katolikus általános iskola (fotók, videó)

Tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a pásztói Magyar Szentek Római Katolikus Általános Iskola a diákok előtt. A kerek évfordulót az oktatási intézmény hálaadó szentmisével, majd jubileumi műsorral ünnepelte. Az esemény során az iskola jelenlegi tanulói mellett az egykori növendékei közül is többen a színpadra léptek, hogy köszöntsék az általános iskolát, ahol felvértezték őket a középiskolában szükséges biztos alapokkal.

Veres Edina

Az ünnepi program a Szent Lőrinc- plébániatemplomban hálaadó szentmisével kezdődött

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A pásztói Magyar Szentek Római Katolikus Általános Iskola fennállásának tíz éves jubileumát ünnepelte szerdán. A program a Szent Lőrinc- plébániatemplomban hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet azok az atyák celebráltak, akik a tíz év alatt lelki vezetői voltak az intézménynek. A szertartás során Kecskés Attila plébános, az oktatási intézmény alapítója mondott szentbeszédet. Ezt követően az egybegyűltek átvonultak a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központba, ahol Pádárné Györki Mariann, a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, illetve „kalauzolta” őket az eseményen konferansziéként.

Dr. Puskás Balázs, a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója betegség miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de gondolatait eljuttatta az ünnepelt iskolaközösségnek. A levelet Czeglédi Katinka, katekéta, a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ közösségfejlesztője olvasta fel. A főigazgató köszöntőjében úgy fogalmazott: a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola több mint óvoda, több mint iskola. Az egy gyönyörű, családias és nem mellesleg oktatási szempontból is kiemelkedően jó statisztikákat produkáló intézmény, hiszen a diákok 95 százaléka az első helyen megjelölt középfokú iskolában tanul tovább.

– A Magyar Szentek egy valódi közösség, amelynek létrejötte is már közösségi erőfeszítésnek köszönhető, hiszen tíz évvel ezelőtt a plébános atya, a városvezetése, a helyi pedagógusok és a szülők kezdeményezésére a Váci egyházmegye alapításában jöhetett létre a katolikus köznevelési intézmény, amelynek működését a tíz év során végig példás együttműködés kísérte – hallhatták dr. Puskás Balázs ünnepi gondolatait a résztvevők, akik azt is megtudhatták, hogy a főigazgató szerint a jeles együttműködés legékesebb példája talán a 2020 elején átadott tornaterem volt. Ahhoz ugyanis a város adott telket, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága biztosított forrást, míg a tervezésében pedig mindenkinek szava volt.

Immár a hatodik nyolcadikos osztály is elballagott a születésnapos intézményből

Dr. Puskás Balázs leveléből az is kiderült, hogy az iskolában hosszú ideje eredményesen működik a „Családi életre nevelés” program, illetve az intézményben az organikus pedagógia eszmeiségét követik, amely a katolikus keresztény értékszemlélet mindennapos gyakorlatát szolgálja. Írásában végül a főigazgató azt kívánta az intézménynek, hogy a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola ugyanebben a szellemiségben, lelkiségben növekedjen, erősödjön tovább.

Ezt követően Pádárné Györki Mariann igazgató emlékezett vissza az iskola egy évtizedes múltjára. Mint fogalmazott: a Magyar Szentek Római Katolikus Általános Iskola 2013. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit. Az oktatási intézmény Kecskés Attila plébános kezdeményezésére jött létre – mások mellett – Sisák Imre, Pásztó akkori polgármestere, illetve dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök támogatásával.

– Katolikus óvodánk 2012-ben kezdte meg működését és célként fogalmazódott meg az ott felnövekvő gyermekek keresztény szellemben való továbbnevelése. Így a Jóisten segítségével és sok összefogással egy évvel később, négy évfolyammal, hatvannégy tanulóval megkezdtük az oktatást. Az első nyolcadikos osztályunk 2018-ban ballagott – emlékezett vissza az intézményvezető, aki azt is hozzátette, hogy idén immár a hatodik osztályuk lett középiskolás, illetve jelenleg 206 diák tanul az iskolapadjaikban.

Nagy és szép út áll még a tíz éves oktatási intézmény előtt

Pádárné Györki Mariann azt is kiemelte, hogy a tíz év alatt mindig ugyanaz a cél állt, és áll előttük: biztosítani azt, hogy diákjaik mindennapjaikat biztonságos, családias, keresztény, és szeretetteljes környezetben tölthessék.

– Alapfeladatunk természetesen az, hogy megadjuk tanulóinknak azt a tudást, amellyel a középiskolában biztos alapokkal indulhatnak, de ezentúl szintén célunk, hogy minden diákunknak tudjunk mutatni olyan területet, amelynek megismerése, végzése számára sikerélményt jelent. Rendhagyó formákban ismerkedhetnek meg tanítványaink számos területtel, legyen az tudomány, művészet, hitélet, sport, vagy akár fenntarthatóság – húzta alá az igazgató, aki ezután arra is kitért, hogy mindebben az iskola elhelyezkedése is segítségükre van, hiszen a város központjában, a templom tövében, műemlékövezetben tölthetik a mindennapjaikat, ahol a könyvtár és a művelődési központ, valamint a múzeum és a zeneiskola is közel található.

Emellett arra is rámutatott, hogy az elmúlt évtized alatt megannyi helyről kaptak segítséget céljaik eléréséhez. Így azoktól az atyáktól, akik mindig erősítették őket, míg fenntartójuk – az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága – anyagi támogatás mellett szakmai tanácsokkal könnyíti meg munkájukat. A mindenkori városvezetés minden kérésükre pozitív helytállást tanúsít, illetve a szülői közösség is mindvégig példás összefogással állt mellettük.

– Mindezt nem szeretném múlt időben fogalmazni, hiszen a Jóisten akaratában a tíz év csak a kezdet. Nagy és szép út áll még előttünk, a cél pedig még mindig ugyanaz: keresztény lelkülettel, egymásra figyeléssel, magas szintű szakmai munkával szépre és jóra nevelni a ránk bízott gyermekeket, hogy fogékony, művelt személyiségek és boldog emberek váljanak belőlük – zárta gondolatait Pádárné Györki Mariann.

 

Elismerést vehetett át az iskola igazgatója

A köszöntők sorát Barna Tiborné, Pásztó Város Önkormányzatának alpolgármestere, az intézmény egykori, alapító igazgatójaként folytatta, aki szintén az iskola tükrében emlékezett vissza az eltelt évtizedre. Őt követve Kecskés Attila plébános, az iskola alapítója, majd Farkas Attila, Pásztó polgármester is megosztotta a megjelentekkel az intézmény alapításával kapcsolatos ünnepi gondolatait.

Az eseményen Váczi Tünde, a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója átnyújtotta Pádárné Györki Mariannának az Informatikai és Könyvtári Szövetség nevében a „Kéz a Kézben – a Könyvtárügy Támogatásáért” nevű elismerést.

– Az oklevelet azon pedagógusok kaphatják meg, akik munkájukkal kiemelkedően hozzájárulnak a kisgyermekek, valamint az oktatás különböző szintjein tanulók könyvtárhasználatának fejlesztéséhez, a könyv, a könyvtár és az olvasás népszerűsítéshez – mondta Váczi Tünde. Az oktatási intézmény igazgatója az oklevelet átvéve hangsúlyozta: megtisztelő számára az elismerés, amely azonban nem egyedüli, hanem kollégáival közös érdem.

Egykori és jelenlegi diákok előadása is színesítette a műsort

Az ünnepi műsort nem csupán a Magyar Szentek Római Katolikus Általános Iskola jelenlegi, hanem volt diákjai is gazdagították fellépésükkel. Az intézmény egykori tanulójaként Endrész Levente trombitán kísérte a Himnuszt és a Szózatot, Farkas Ida énekével kedveskedett az egybegyűlteknek, akiknek Nagy Hanna és Nagy Janka egy népdalcsokorral készült. Az utóbbi két fiatalt Fekete Krisztián és Nagy Szabolcs mellett Szécsényi István Balázs – szintén az iskola volt tanítványa – kísérte hangszerrel. Természetesen a rendezvény fényének emeléséből a mostani tanítványok is kivették a részüket: az alsó tagozatosokból és ötödikesekből verbuválódott énekkar a védőszentekről dalolt, Répás Panna Hanna nyolcadik osztályos tanulótól pedig versszavalatot hallhattak a résztvevők. Mellettük az iskola lánytorna szakkörös tanulóinak tornakarikás bemutatója is osztatlan sikert aratott a „közönség” köreiben.

A Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola jubileumi programját végül szeretetvendégség zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában