Programajánló

2023.11.03. 11:17

Templomszentelés, talkshow, túra, koncert is szerepel a hétvége nógrádi eseményei között

November első hétvégéjén is találhatnak szűkebb hazánkban programokat a hétvégén kimozdulni vágyók. Balassagyarmaton közönségtalálkozó és talkshow színesíti a pénteket, szombaton a kirándulás szerelmesei egy Pásztóról induló túrán vagy akár a tari Buddha parkban is szívüknek kedves elfoglaltságra lelhetnek. Sámsonházán emlékkoncerttel emlékeznek a település híres szülöttére, Kukely Júliára, míg Rákóczibányán áldás száll a felújított templomra.

Veres Edina

Közönségtalálkozóra várják Az ember tragédiáját mai magyarra fordító alkotót

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében közönségtalálkozót szervez Nádasdy Ádámmal a balassagyarmati Palóc Múzeum november 3-án 16 óra 30 perctől. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a nyelvész, költő, műfordító prózai fordítást készített mai magyar nyelvre Az ember tragédiájából. A balassagyarmati múzeum Facebook-oldalán megjelent tájékoztatása szerint, az előadás során az érdeklődők megannyi kérdésre választ kaphatnak az ikonikus művel kapcsolatban, illetve kísérőprogramként – háromtagú csapatokban – a Madách-szabadulószoba játékán is részt vehetnek háromtagú csapatokban.

Balassagyarmaton kávéznak Micivel a Szóvivők című kötet szereplői

Rendhagyó talkshow keretében mutatják be a Szóvivők című könyvet a szereplőivel november 3-án, pénteken 18 órától a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Ahogy azt a Nool.hu is megírta már, az Egy kávé Micivel nevet viselő roadshow-talkshow balassagyarmati állomásán az esemény vendégeiként Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője és dr. Sógor Zsolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori szóvivője beszélget majd Szabó Gabi Micivel.

Három órásra tervezett túrát tart a Mátrában a pásztói egyesület

Az őszi gombák állnak majd a Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klub következő vezetett tematikus túrájának középpontjában november 4-én, szombaton. Az esemény Facebook-oldalán megosztott tájékoztatás szerint az érdeklődők az egyesület székhelyén, azaz Pásztón, a Régi Vásártér út 28. számnál találkoznak, onnan indulnak majd el a tervezetten három órás mátrai túrára.

Taron tízmilliószoros napot tartanak
Fotó: NMH archívum / Forrás: Nool.hu

Az év utolsó tízmilliószoros napján szerveznek kirándulást a tari Buddha parkba

A Nógrád Vármegyei Szkíta Nemzetiségi Önkormányzat közös látogatást szervez a tari Szkíta Központba, Ménrót (Nimród) Arany Templomába az év utolsó tízmilliószoros napján, azaz november 4-én. Az esemény Facebook-oldalának tájékoztatása szerint, a szombati program több célt is szolgál. Egyfelől lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy jobban megismerhessék a szkíta múltat, átélhessék az ebből az örökségből áradó erőt és tisztaságot, másfelől pedig az érdeklődők kapcsolódhatnak a rendezvény során az őseinkhez, az általuk közvetített energiákhoz. Végül, de nem utolsósorban a célok között szerepel az is, hogy az év utolsó tízmilliószoros napján a résztvevők Szent és Szakrális Térben közösen teremthessék meg a Magyar Teremtő Szer jövőképeit. A bejegyzésből az is kiderült, hogy a program zárásaként közös mécses- és füstölőgyújtást tartanak majd a Sztúpa melletti felajánlás-pavilonban.

Templomszentelésre érkezik Rákóczibányára a váci segédpüspök

Templomszentelésre várják a hívőket november 4-én Rákóczibányán. A község Facebook-oldalán osztotta meg a tájékoztatást, amely szerint a helyi, kívül-belül teljesen megújult Szent István király katolikus templomban szombaton 11 órakor kezdődik a szentmise. A bejegyzésből az is kiderült, hogy a liturgiát dr. Varga Lajos váci segédpüspök celebrálja majd, aki a szertartás során az Úr áldását kéri a falu felújított templomára.

Kukely Júliára, a település híres szülöttére emlékeznek Sámsonházán

Jótékonysági emlékkoncerttel tisztelegnek november 4-én Sámsonházán a település híres szülöttének, Kukely Júliának születési évfordulója előtt. A hírt Nagybárkány közösségi oldalán, illetve Lucfalva nyilvános Facebook-csoportjában is megosztották. A tájékoztatás szerint 70 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot a nógrádi kis faluban Kukely Júlia Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő, a Magyar Állami Operaház örökös tagja. A jeles jubileum alkalmából Dénes István Liszt Ferenc-díjas karmester, zeneszerző és zongoraművész, valamint Lukács László operaénekes ad koncertet a Sámsonházai Evangélikus Templomban szombaton 16 órától. Kukely Júlia hosszan tartó, súlyos betegség után 64 éves korában, 2017. október 31-én hunyt el.

Fejet hajtanak az áldozatok emléke előtt Balassagyarmaton hazánk nemzeti gyásznapján

Mécsesgyújtással egybekötött megemlékezést tartanak Balassagyarmaton, a Palóc Ligetben az 1956-os szoborcsoportnál november 4-én, Magyarország nemzeti gyásznapján. Ahogy arról portálunk már beszámolt, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulója alkalmából szervezett esemény résztvevői 17 órakor róhatják le tiszteletüket az áldozatok emléke előtt. A megemlékezésen Turai János kanonok-plébános osztja meg gondolatait az egybegyűltekkel, akik a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjainak műsorát is megtekinthetik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában