Egészségnevelés

2023.11.29. 19:58

Tapasztalva tanulnak a diákok a dorogházai iskolakertben

Dorogházán a Móra Ferenc Általános iskolában már az 1960-as évektől működik iskolakert, ami így egyidős az intézménnyel. A tanulók zöldséget ültetnek és virágokat nevelnek, de a nyulak gondozásából is kiveszik a részüket.

Gulyás Edina

Iskolakerti nyílt napot is tartottak már korábban a Móra Ferenc Általános Iskolában

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

– Az iskolakert szinte egész évben ad feladatot, ősszel a gyümölcsök betakarítása zajlik a dió-, az alma- és a szilvafákról. A csonthéjasokat szárítják és megtörik a gyerekek. Az almát és a szilvát pedig aszaljuk – fogalmazott Szűcsné Bakos Mónika, az iskolakerti munkacsoport vezetője. – Idén gyümölcsfákkal és bogyós cserjékkel gazdagodott az iskolakert egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Hat darab régi magyar almafáról, három egres és három josta cserjéről szüretelhetünk majd gyümölcsöt.

Mint mondta: jelenleg a Jövő iskolakertje című pályázatot készítik elő. Annak célja, hogy környezetbaráttá, fenntarthatóvá tegyék környezetüket. Pozitív elbírálás esetén százezer forintot fordíthatnak majd az iskolakert fejlesztésére. Tavaly újdonságként mogyoróbokrokat, szeder és málnatöveket telepítettek és egy fűszerkertet is kialakítottak, amibe kapor, zsálya, bazsalikom és rozmaring is került.

– Szintén az előző évben bővült nyúlólakkal az iskolakertünk, azokat jelenleg tíz lakó népesíti be. Az osztályok felváltva gondozzák a hosszú fülű állatokat. Azon keresztül megtanulnak felelősséget vállalni irántuk – tájékoztatott Szűcsné Bakos Mónika. – Mind az alsó, mind pedig a felső tagozatosoknak jó lehetőséget biztosít az iskolakert arra, hogy tapasztalva ismerjék meg a körülöttünk lévő világot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában