Spórolás

2023.11.18. 11:28

Takaréklángra állítják télen az energiafogyasztást a nógrádi önkormányzatok

Tavaly év végén a megugró energiaárak miatt takarékossági intézkedésekre kényszerültek az önkormányzatok szűkebb hazánkban is. Egyebek mellett közösségi terek zártak be, de volt ahol négy naposra rövidült a munkahét. A települések vezetői az előttünk álló fűtési szezonban is az ésszerű takarékosságra törekszenek.

Gulyás Edina

Szuhán tavaly több intézkedést is meghozott a spórolás jegyében a település képviselő-testülete, amelyekből többet idén is megtartanak. A művelődési házban például csak minimális számú rendezvényt tartanak meg. 

– Az intézményben a fűtési rendszert is korszerűsítették annak felújítása során, azonban újra visszakerült a fatüzeléses kandalló, ami az itt megtartott programok alkalmával a gázfűtést egészíti ki – tájékoztatott Tóth Zoltán, a falu polgármestere. – A könyvtár nyitvatartását is minimalizáljuk, a helyiséget pedig elektromos hősugárzóval fűtjük majd. Ahol csak lehet áttérünk a fával való fűtésre, igyekszünk a gázfogyasztást amennyire csak lehet csökkenteni. 

Klímaberendezéssel spórolnak Szalmatercsen

Szalmatercsen a védőnői szolgálatot és a háziorvos rendelését tavaly egy napra időzítették, egyikük délelőtt, másikuk délután fogadja a pácienseket. Ez a rendszert bevált, így továbbra is ezt alkalmazzák. Szentes Dezső, a falu első embere arról számolt be, hogy a polgármesteri hivatal épületébe klímaberendezés biztosítja a meleget, a jövőben szeretnék ezek számát tovább növelni. A faluvezető azt is elárulta, hogy a gáz és az áram esetében is áttértek a diktálásra, így folyamatosan ellenőrizni tudják a fogyasztást.

Fával fűtenek az mátramindszenti intézményekben 

Mátramindszenten a művelődési ház csak hétfőn, szerdán és pénteken lesz nyitva a fűtési szezonban, ehhez igazodik a könyvtár és a különféle foglalkozások működése. 

– Hamarosan elkezdődik az épület energetikai felújítása, ami szintén a megtakarítást szolgálja – fogalmazott Horváth János polgármester. – Intézményeinkben, az óvodában, a polgármesteri hivatalban és a művelődési házban is fával fűtünk, a tüzelőt pedig az önkormányzat tulajdonában lévő erdőből szállítjuk, ezzel is sokat spórolunk. 

Bátonyterenyén idén is fontos a takarékosság 

Bátonyterenyén tavaly télen egyebek mellett bezárt az Ady Endre Művelődési Központ és négy naposra rövidült a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási ideje. Az, hogy milyen intézkedéseket hoznak idén, még nem dőlt el, arról folyamatosan egyeztetnek. 

– Az most sem kérdés, hogy takarékosságra törekszünk és igyekszünk minél lejjebb szorítani a kiadásokat. Azonban még nem döntöttünk arról, hogy milyen lépéseket kell ennek érdekében megtenni – hangsúlyozta Nagy-Majdon József polgármester.  Mint mondta, elképzelhető, hogy a tavaly hozott intézkedések megmaradnak, azonban az elmúlt hónapokban tudatosan készültek arra, hogy racionális döntéseket tudjanak ezzel kapcsolatban hozni: napelemeket és hőlégmérőt is beépítettek.

A polgármester hajnalban már befűt Diósjenőn

Diósjenőn idén nem kell további takarékossági intézkedéseket elrendelni, a tavaly meghozott döntések ugyanis gyümölcsözőek voltak. Székely József, a falu első embere arról számolt be, hogy a polgármesteri hivatal esetében átálltak fatüzelésre, így az előző évhez képest 94 százalékos megtakarítást értek el. 

– Munkanapokon már hajnalban a hivatalban vagyok és magam fűtök be – közölte Székely József. – Az óvodában 60 százalékkal mérsékeltük a költséget a fűtő munkarendjének megváltoztatásával. A sportöltözőben hőszivattyú ad meleget és napelemeket is felszereltünk. 

Salgótarjánban több intézmény is bezár télre

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Salgótarján közgyűlése a legutóbbi ülésén döntött a megtakarításai intézkedésekről. Ennek értelmében az önkormányzati intézményekben – az óvodák és bölcsődék kivételével – legfeljebb 20 fok lehet a hőmérséklet. Az előző évhez hasonlóan idén is bezárnak, vagy korlátozottan lesznek nyitva egyes intézmények. A Balassi Bálint Könyvtár november 1. és február 29. között részlegesen bezár, a szolgáltatás a földszinti klubhelyiségben és előadóteremben történik ez idő alatt. A Dornyay Béla Múzeum temperáló fűtés mellett fogadhat látogatókat. A József Attila Művelődési Központ főépülete december 20. és február 11. között zárva tart, az épületszárnyak azonban temperáló fűtés mellett nyitva lesznek. 

A Bátki József Közösségi Ház november 1. és február 29. között bezár, ahogy a sportcentrum kiszolgáló épületei, a Besztercei közösségi tér és a Geocsodák Háza is. A sportcsarnokban a sportoláshoz használt helyiségekben a hőmérséklet nem lehet magasabb a sportági szakszövetségek szabályzataiban meghatározottnál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában