Állattartás

2023.11.07. 19:28

Sokak szerint csak „fogyóeszköz” — mennyit ér egy macskaélet Nógrádban?

Döbbenetes tapasztalatairól számolt be megkeresésünkre a Magyar Macskavédő Alapítvány: a kisállatokat sok helyen még ma is fogyóeszközként tartják számon Nógrádban, különösen a falvakban. A városokban valamivel jobb a helyzet.

Nool.hu

Nem unatkoznak az állatvédők Nógrádban...

Forrás: Shutterstock

Nemrég, a fekete macskákkal kapcsolatos halloweeni felhívásukat követően írtunk a Magyar Macskavédő Alapítványról (MAVED), mely önkéntesei révén az ország 27 városában aktív. Az állatvédő szervezetet egyik alapítóját, Stefano Trebbit ezúttal az alapítvány nógrádi tevékenységéről és tapasztalatairól kérdeztük.

– Nógrádban mennyire aktív az alapítványuk? Mely nógrádi városokban vannak valamilyen formában jelen?
– Állatorvospartnerünk, dr. Perjés Zoltán a megyében jelenleg Balassagyarmaton érhető el. A városban 2020 óta önkéntesünk több segítőjével együtt tevékenykedik. Ők leginkább Balassagyarmat és a környező falvak kóbor macskakolóniáit ivartalanítják a TNR (magyarul: BIV – befogás, ivartalanítás, visszaengedés) módszerével, a szelíd vagy még kölyök macskáknak gazdát keresnek, a már ivartalanítva visszaengedett állatokat pedig felügyelik, utógondozzák. A tavalyi év folyamán 86 kóbor macska esett át segítségükkel az ivartalanításon, közel 30 nógrádi cica talált gazdira, és nagyjából 70-80 kolóniás cica etetését biztosítják rendszeres cicaeledel-gyűjtésekkel. Az idei évről pontos számaink még nincsenek, de úgy gondoljuk, ivartalanítás terén körülbelül megduplázódnak a tavalyi adatok. 

– Milyen tapasztalataik vannak a nógrádiak macskatartási szokásait, illetve a megyei kóbormacska-helyzetet illetően?
– Nem titok, hogy Nógrád sok tekintetben az ország elmaradottabb megyéi között szerepel, sajnos, ez érződik az állattartási kultúrában is. A macskák felelős tartása, azaz az ivartalanítás, benti tartás, ajánlott éves oltások beadatása, chipelés még nagyon gyerekcipőben jár. A városokban már elterjedtebb az ivartalanítás, de a falvakban még ma is ritkaságszámba megy. A macskákat sok helyen máig fogyóeszközként tartják számon. Pozitívan tapasztaljuk azonban, hogy egyre többen kérnek segítséget önkénteseinktől. Balassagyarmaton főleg intézmények, gyárak területén élő, illetve lakótelepen, utcákon etetett kóbor cicák ivartalanításához, a környező falvakban pedig főként idősebb vagy mélyszegénységben élő emberek elszaporodott állataihoz. Noha az állatelhagyás bűncselekmény, a kóbormacska-helyzeten túl gyakori problémát jelentenek a kitett kiscicák. Annak ellenére, hogy önkénteseink főként preventív állatvédelmet folytatnak, ezek az állatkák is az ő látóterükbe kerülnek, mert Nógrádban külön macskamentéssel foglalkozó szervezet nincs. Mindezzel együtt kijelenthetjük, hogy macskatartási kultúrában van még hova fejlődni. Bízunk abban, hogy a felnövekvő generációk számára már természetes lesz az állatok felelős tartása.

– Gyakran kapnak jelzéseket Nógrádból beavatkozást, intézkedést igénylő esetek kapcsán? Tudnának-e konkrét példákat említeni?
– Önkénteseink gyakorlatilag tavasztól őszig folyamatosan fogják be és hordják műtétre a gazdátlan cicákat. De pozitívan tapasztaltuk idén, hogy tőlük függetlenül az országos TNR-programunkra már távolabbi nógrádi településekről is érkeztek segítségkérő levelek. Természetesen több példát is tudunk említeni. A legrégebbi gondozott kolóniánk például a szügyi autótetőket előállító gyár cicái, de szinte az összes balassagyarmati gyár területén élő kóbor macskát, a Madách-liget lakótelep, kórház, szociális intézmények cicáit megműttettük már az elmúlt években. Távolabbi példákként említhetnénk a diósjenői horgásztó környékén élő népes cicakolóniát, de Romhányból, Patvarcról, Őrhalomból, Dejtárról, Cserháthalápról, Cserhátsurányból, Herencsényből, Kétbodonyból, Mohoráról, Ipolyszögről, Rétságról, Érsekvadkertről, Patakról, Szécsényből, Pilinyből, Bercelről, Nógrádkövesdről, Magyarnándorból, Endrefalváról, Ludányhalásziból, Alsópetényből, Csesztvéről, Bakópusztáról és még számos településről segítettünk a gazdátlan cicák ivartalanításában.

– Miben tudnak a macskaszerető nógrádiak segítségére lenni? 
– Alapítványunk preventív állatvédelmet folytató szervezet, elsődlegesen TNR-módszerrel történő ivartalanítással foglalkozunk, megelőzve ezzel a feleslegesen megszülető, szenvedésre ítélt gazdátlan kiscicák ezreit. Ha valaki kóbor cicákat kezd el etetni, vagy környezetében, munkahelyén elszaporodott cicákat észlel, akkor is keresheti önkénteseinket, illetve jelentkezhet az országos TNR-programunkra is. Hiszünk abban, hogy a növekvő generációkban van a változás lehetősége. Ha odafigyelünk, ők már felelősebben fognak hozzáállni az állattartáshoz, ezért is fontos számunkra a gyerekek oktatása. Felkérés alapján önkénteseink szívesen tartanak előadásokat macskatartásról, macskavédelemről nógrádi iskolákban is, de eddig sajnos nem tapasztaltuk, hogy a megyében erre igény lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában