Állatvédők

2023.11.03. 10:16

Elmúlt a veszély, újra lehet fekete macskát örökbe fogadni Nógrádban

Tartottak a rituális kínzásoktól, illetve biodíszletet sem akartak csinálni a náluk lévő kisállatokból, ezért a halloween táján néhány napig nem javasolta a fekete macskák örökbeadását a Nógrádban is aktív Magyar Macskavédő Alapítvány. Az ünnep után ismét várják az érdeklődőket a balassagyarmati önkéntesek.

Nool.hu

Az ünnep előtt közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a gyáli központú, de önkéntesei révén az ország 27 városában aktív Magyar Macskavédő Alapítvány: „Sokan a halloween egyik jelképének tekintik a fekete macskát, sajnos a közhiedelemben még mindig a balszerencsét és a boszorkányságot szimbolizálják. Ebben az időszakban feltűnően megnő az állatmenhelyeken a fekete vagy fehér cicák iránt az érdeklődés. Sajnos elég sok esetről hallani, ahol ezeket az állatokat feláldozzák, megkínozzák különböző sátánista szeánszokon, rituálékon.” Az alapítvány éppen ezért arra kért mindenkit, hogy az ünnep táján legyen körültekintő, ha fekete vagy fehér macskát szeretne örökbe adni.

Megkerestük az alapítványt, melynek vezetőjétől és nógrádi önkéntesétől azt kérdeztük, mennyire valós veszély szűkebb pátriánkban, amiről a Facebook-bejegyzésben szó volt. Válaszukban azt írták, hogy szerencsére nincsenek külön nógrádi információik efféle embertelenségekről, de nem árt az óvatosság.

„Tény és tapasztaljuk, hogy a fekete cicák népszerűtlenebbek színes társaiknál. A babona máig sok fekete macskára nyomja rá a bélyegét, ami az örökbefogadásokon is érzékelhető. Fekete cicákat ritkábban fogadnak örökbe, ezekben a hetekben azonban megugrik az irántuk érdeklődők száma. Szervezetek, állatvédők nem adnak ilyenkor örökbe fekete és fehér cicákat attól tartva, nehogy az állatok valamilyen rituálénak essenek áldozatul, valamint a húsvéti nyulakhoz hasonlóan nehogy szezonális biodekorációnak, partikelléknek használják és később utcára tegyék őket” – közölték a Nool.hu érdeklődésére.

Hangsúlyozták továbbá: ezt mindenképp érdemes szem előtt tartani azoknak az embereknek is, akik házi szaporulatos fekete kiscicáiknak keresnek új gazdát, ami a felelőtlen tartás miatt gyakori Nórádban. Mint fogalmaztak, ha valaki komoly szándékkal szeretne fekete kiscicát örökbe fogadni, megteheti balassagyarmati önkénteseiknél, ahol jelenleg is több „kormos kis szőrgombóc” vár új gazdára. A kisállatokat csak az ünnepi hét után lehet majd hazavinni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában