Jegyzet

2023.11.06. 12:19

Otthoni ápolás

Nem szabad alábecsülni a nehézségeket sem - Lukács Zsófia gondolatai a témában.

Lukács Zsófia

A temetőt járva számtalan friss síron akadt meg a szemem, ilyenkor egyből az jut eszembe, hogy ki lesz a következő és kinek lesznek nehezek a napjai a gyásztól. Akár a 95 éves nagymamám is lehet, aki bár nincs ágyhoz kötve, de már gondozásra szorul. Ez felvet még egy gondolatot, hogy mikor kerülünk olyan helyzetben, amikor gondoznunk kell szeretteinket. 

Mamámnál mondhatni szerencsénk van, hiszen egészségügyi végzettséggel gondozza a lánya. Mások ezt hogyan tudják megoldani?  Van akinek állandó vagy időszakos gondoskodásra van szüksége otthon, a kórházi kezelés helyett. Ez a feladat gyakran hősiességet igényel a hozzátartozóktól, és bár fontos és nemes, nem mindig könnyű. A gondozónak szinte állandóan rendelkezésre kell állnia, ezen felül pedig pénzügyi, fizikai és mentális kihívások elé is állítja a hozzátartozót. Nem szabad alábecsülni a vele járó nehézségeket! 

Az emberek többségének fogalma sincs, hogyan kezdjen hozzá a feladathoz, például arról, hogyan kell lepedőt cserélni egy fekvő test alatt, vagy hogyan etessen, fürdessen, pelenkázzon egy fekvőbeteget. A napokban felkeltette az érdeklődésem egy modern segítség: az apoljotthon.hu oldal, amely oktatóvideókkal, tanácsokkal, tippekkel, különböző listákkal segít abban, hogy a betegek életminősége javuljon, és szeretteik körében, méltóságukat megőrizve élhessenek. Az webolal ötlete pedig egy ápolótól származik, aki saját családjában már fiatalon szembesült a helyzettel, most azonban a Richter Anna pályázatnak köszönhetően megvalósította a segítő programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában