Égi jelenség

2023.11.06. 13:52

Nógrád-szerte elvarázsolta olvasóinkat a csodaszép sarki fény (fotók)

Idén ez a kilencedik alkalom, hogy sarki fényt lehet látni hazánkból. A különlegesen szép pillanatot pedig több olvasónknak sikerült is megörökítenie.

Nool.hu

Mint arról beszámoltunk: vasárnap este ismét tündökölt a sarki fény az éjszakai égbolton, melyet Nógrád vármegyéből is látni lehetett. Erről pedig elsőként a nagylóci Hegedűs Márk küldött fotókat portálunknak. 

– A sarki fényt a Napból érkező töltött részecskéknek a Föld mágneses mezejével létrejövő kölcsönhatása okozza. Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ezt látjuk sarki fényként. A jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával azonban időnként a sarkoktól távolabb, így Magyarországról is láthatóvá válik – írta a honlapján az Időkép.

Azonban nemcsak a nagylóci hobbifotós osztotta meg sikerélményét a Nool.hu-val, ugyanis a megye több pontjáról küldtek olvasóink fotókat a különleges égi jelenség megörökítéséről. Ezeket gyűjtöttük csokorba:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában