Programajánló

2023.11.10. 13:58

Nógrád-szerte dúskál a hétvége a Márton-napi eseményekben

Ismét egy eseménydús hétvége vár a kimozdulni vágyókra szűkebb hazánkban. Sok településen felvonulással, míg Szécsényben vetélkedővel emlékeznek meg Szent Mártonról, Hollókőn pedig akár Ludas Matyival is összefuthatnak az érdeklődők. Alapi István együttese szombaton dedikálja frissen megjelent CD-jét, Balassagyarmaton családi napot szerveznek, míg a Palóc ligetben első alkalommal építenek közösséget a Palóc Placc vásáron.

Veres Edina

Akár Ludas Matyival is összefuthatunk Hollókőn

Forrás: Nool.hu | Archív fotó

Márton-napi lámpások világítanak majd a vizslás utcáin

Vigadalommal, lámpás felvonulással és lámpás szépségversennyel ünnepik Szent Mártont Vizsláson november 7-én, pénteken. Sándor József, a település polgármestere osztotta meg Facebook-oldalán, hogy a hagyományos lámpás felvonulás 17 órakor indul, a gyülekezőhelyet a helyi focipálya jelenti. A résztvevők dalolva haladnak az újlaki összekötő út elejéig, ahonnan visszasétálnak a faluközpontba. A program során közreműködnek a Vizslási Bóbita Óvoda növendékei, illetve a közelmúltban megalakult Őszikék Nyugdíjas Klub tagjai. Emellett a III. Vizslási Lámpás szépségversenyen fény derül majd arra is, hogy ebben az évben kik készítették a legszemrevalóbb Márton-napi lámpásokat.

A vármegyei jegyző segít a szirákiaknak

A jövő évi önkormányzati választásokra való felkészülés jegyében szervez programot Szirák Polgárosodásért Alapítvány a községben november 11-én. Az alapítvány Facebook-oldalának tájékoztatása szerint dr. Bagó József, Nógrád vármegye jegyzője Képviseleti demokrácia, helyhatósági választások címmel tart előadást a település közösségi házában szombaton 14 órától. A bejegyzésből kiderült, hogy mivel a vármegyei jegyző a témához tartozó törvények jó ismerője, így előadása – egyebek mellett – felkészülés a jövő évi helyhatósági választásokra. Az esemény során dr. Bagó József kitér majd azokra a törvényi lehetőségekre, amelyek a megválasztott képviselők vagy testületek tevékenységének követését, ellenőrzését, valamint a választói problémafelvetés és szándék érdemi figyelembevételét hivatottak biztosítani.

Meglepetést tartogatnak a kézműves foglalkozások

A szlovák-magyar Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark őslénytani központja családi programokkal és finom falatokkal várja az érdeklődőket november 11-én, szombaton. A Márton-napi élményparádét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a helyi TETT Alapítvánnyal közösen szervezi. A sok meglepetést tartogat ó kézműves foglalkozások mellett 11 óra 30 perckor és 13 óra 30 perckor speciális teszttúrák indulnak a felújított őslábnyomos csarnokba. Természetesen az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál tartott program látogatói nem maradnak a nap során libából készült finomságok nélkül.

Felvonulnak és libás alkotásokat díjaznak Mátranovákon

A hagyományt folytatva idén is programmal készülnek Szent Márton napjára Mátranovákon. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, november 11-én, szombaton 15 órától az érdeklődőket a Május 1. Művelődési Ház udvarán libazsíros kenyérrel, forró teával és forralt borral várják a szervezők. A délutánt a helyi óvodások és általános iskolások műsora színesíti, majd 17 órakor lámpás felvonulásra indulnak az egybegyűltek, akik egy nagyobb sétát tesznek a településen zenei kíséret mellett. Az eseményhez kapcsolódóan libaszépségversenyt is hirdettek, amely során a különféle technikával készített libás alkotások legjobbjait díjazzák majd. A hagyományos Márton-napi programot idén is jótékonysági sütivásár kíséri. A napot a tervek szerint tábortűzzel zárják. Rossz idő esetén a helyi művelődési ház ad majd otthont Márton-napnak.

Akár Ludas Matyival is összefuthatunk Hollókőn

Immár tizenötödik alkalommal ünneplik meg a falu védőszentjének ünnepét Hollókőn. Ahogy arról portálunk beszámolt a Szent Márton-napi vigasság során a helyi piacon házi sütemények, lekvárok és kézimunkák csalogatják a vásárra az érdeklődőket, akik a pajtaárok színpadnál akár Ludas Matyival és Döbrögi urasággal is találkozhatnak majd. A program az Ófaluban, a templom előtti téren 11 órakor a megnyitóval kezdődik, amelyen a Szent László Vitézrend működik közre. Ezt követően Szent Márton legendájából láthatnak életképeket a résztvevők, míg 12 és 14 órától a Ludas Matyi kicsiknek és nagyoknak című előadást tekinthetik meg a látogatók, akik a vásárban és az éttermekben természetesen az alkalomhoz illő libás-kacsás finomságokra bukkanhatnak.

Repülőgép-szimulátor is színesíti a családi napot

A kisgyerekektől a „veteránokig” minden korosztály találhat szívének kedves elfoglaltságot balassagyarmati Honvédelmi Központban tartott családi napon november 11-én. Ahogy arról portálunk is beszámolt, az érdeklődők szombaton 9 és 15 óra között a sportközpont nyújtotta sportolási lehetőségek mellett kipróbálhatnak egy Gripen repülőgép-szimulátort, illetve egy katonai Land Rover járművet is. Emellett a tatamiteremben blazepod- és mini akadálypálya is színesíti a programot, míg a katonai toborzóponton az érdeklődők szemügyre vehetik a kiképző airsoft fegyvereket is. A lövészet szerelmesei a lőtéren tehetik próbára célzókészségüket. A látogatók a XX. század jelentős hadászati eseményeit a 16-os Honvéd Hagyományőrző Egyesület és Tyekvicska Árpád történész megjelenítésében szemlélhetik, míg a Balassi Rendvédelmi Egyesület vándorkiállítása pedig a balassagyarmati határőrség történetét mutatja majd be. Az ingyenes program résztvevői között a szervezők öt darab 20 ezer forint értékű sportfelszerelés-utalványt sorsolunk ki

Dedikálással ünnepelAlapi István együttese

Az Edda Művek jeles gitárosa, Alapi István saját zenekarának, az Alapi Power Band-nak a napokban jelent meg No.1 című CD-je. A rockcsapat november 11-én, szombaton, 18 órakor a Fő téri KultPont Kávézóban dedikálja a CD-t, illetve az azon hallható néhány zeneszámot 19 órakor ugyanott koncert formájában mutat be az érdeklődőknek az együttes.

Libás szelfiket készítettek

Márton-napi vetélkedőre invitálja az érdeklődőket a Szécsényi Kőrösi Alapítvány november 11-én, szombaton. A regisztrált 3-5 tagú csapatok a városban, a szécsényi művelődési központban mérhetik majd össze a tudásukat 16 órától. Az alapítvány Facebook-oldalán megosztott tájékoztatás szerint az első feladaton már túl is estek a jelentkezők, egy libás szelfi elkészítésével.

Összehozzák a közösséget a helyi értékek az első Palóc Placcon

Helyi értékek sorakoznak majd a standokon az első alkalommal megrendezett Palóc Placc során november 12-én 9 és 14 óra között a balassagyarmati Palóc Ligetben. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, a kezdeményezést két helyi hölgy álmodta meg. A tervük alapján a Palóc Placc egy olyan vásár, ahol balassagyarmati, vagy környékbeli tervezők, alkotók, dizájnerek egyedi, különleges, esetleg újrahasznosított termékeit vásárolhatják meg az érdeklődők. A későbbiekben azt szeretnék elérni a szervezők, hogy a „gyermekük” egy vidám, közösségépítő, havonta megrendezett rendezvénysorozattá nőlje ki magát, mert hisznek abban, hogy a vásár segítségével még jobban össze tudják kovácsolni a környéken élőket.

Festményavató ünnepséget tartanak

Búcsúi körmenetet tartanak Bujákon november 12-én, vasárnap 11 órától, amely után felavatják a helyi közösségi házban Baroness Sybil von Manteuffel-Szoege, a gróf Károlyi-Pappenheim család egyenesági leszármazottjának portré festményét. Az eseményen maga a grófnő is részt vesz. Az avatási ünnepségből kifolyólag a búcsúi szeretetvendégségnek ez alkalommal a templomudvar helyett a közösségi ház udvara ad majd otthont.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában