Néptánc

2023.11.06. 19:58

Negyven éve ropják szívvel-lélekkel a néptáncot a pásztói együttes tagjai

Jelentős állomás a Muzsla Néptáncegyüttes életében a 2023-as év, ugyanis idén ünneplik fennállásuk negyvenedik évfordulóját. Programok sokaságával készültek ez alkalomból idén.

Nagy Orsolya

Tóth Lászlóné, a Muzsla Néptánc és Hagyományőrző Egyesület vezetője portálunknak elmondta , hogy az elmúlt negyven évben voltak nehézségek, sikerek, megkönnyezett örömök, fesztivál eredmények, új és önálló műsorok is. Hozzátette: életük középpontjában mindig a munka szerepelt. Minden más, így például a társasági élet, ebből fakadt. A nagy feladatok pedig mindig összefogásra ösztönözték az együttes tagjait.

A vezető arra is kitért, hogyan ünnepelték meg az együttes születésnapját. – Az idei jubileumi év programjait az április 29-i, önálló műsorral indítottuk. A felkészülést pedig a két éven át tartó koronavírus-járvány nehezítette. Öt hónapos teljes leállás után rövid ideig dolgozhattunk. Ebben az időszakban sok felkérés érkezett, így szakmai képzésre alig jutott idő. Következett az újabb leállás, majd a járványügyi intézkedéseket enyhítették, de így is gátolta a munkát a tánckar vagy a zenekar tagjainak megbetegedése – közölte Tóth Lászlóné.

Tóth Lászlóné számos jubileumi programról beszámolt
Fotó: Vendel Lajos / Forrás:  Nool

Mint fogalmazott, újabb nehézséget jelentett a téli időszak, amikor nem engedték a korlátozások miatt a fűtés beindítását, így jéghidegben kellett dolgozniuk. Ilyen előzmények után érkeztek el el a jubileumi programokat indító tavaszi műsorhoz. Tóth Lászlóné kiemelte, hogy a nézőtér megtelt, sokan azonban sajnos be sem jutottak a korlátozott számú férőhelyek miatt. A táncosok ragyogtak a színpadon, végre nagy feladat várt rájuk, amit szívvel-lélekkel teljesítettek.

Fellépések sokaságával ünnepeltek

– A jubileumi év méltó indítása után hazai műsorok, felkészülési hétvégék és külföldi fesztivál töltötte ki az együttes programját. Ezzel párhuzamosan a volt táncosok próbái is zajlottak. Szeptember 9-én a zenészek álltak színpadra a jubileumi programsorozat részeként. A Pásztó Folk Band és a Rajeczki Szimpatikusok Tari Eszter és Nagy Hanna énekesekkel kiegészülve „örömzenéltek” a közönségnek. A koncert után a bátrabbak és a fiatalabb korosztály hajnalig tartó táncházban élvezték a szabad táncolás örömét – mondta a vezető, aki azt is elárulta, hogy egy héttel később a volt táncosok önálló műsort adtak.

Kifejtette: több mint féléves felkészülés vezetett el az előadásig. A műsor iránt nagy volt az érdeklődés. Azok a táncosok indították az estet, akik alapító tagjai voltak az együttesnek, illetve az első öt évben táncoltak. A közönségből sokan könnyektől csillogó szemekkel tapsoltak a „nagy öregek” produkciójának. Az idősebb, volt táncosok mellett az utánpótláscsoportok is bemutatkoztak, osztatlan sikert aratva.

Tóth Lászlóné elárulta, ez a program sok szép emléket hozott vissza a múltból, nézőknek, táncosoknak egyaránt. Sok taps, könnyes mosolyok és sugárzó tekintetek fogadták a színpadon állókat. Az idős táncosok újra élték ifjúkori éveiket.

Készülnek a záróműsorra

A jubileumi év kiemelt programjainak viszont még nincs vége. Az együttes vezetője kiemelte, hogy november 11-én Salgótarjánba utazik az együttes apraja-nagyja. A József Attila Művelődési Központban várja a közönséget a jubileumi, záróműsorára az együttes. A programban szerepelnek utánpótláscsoportok, volt, idős táncosok és a jelenlegi tánckar is, míg a zenét a Pásztó Folk Band szolgáltatja majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában