Konferencia

2023.11.10. 18:08

Konferenciával emlékeztek Szécsény török uralom alóli felszabadítására

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeuma „A Szabadságért” címmel jubileumi konferenciát és emléknapot rendezett Szécsény muzulmán uralom alóli felszabadulásának 340. évfordulója alkalmából pénteken az intézményben.

Lászlók Judit

Dr. Limbacher Gábor, a Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója üdvözölte a megjelenteket

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseményen dr. Limbacher Gábor, a konferencia házigazdája és az (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója üdvözölte a megjelenteket. 

– Háromszáznegyven éve annak, hogy Sobieski János lengyel király hadai felszabadították a muzulmán uralom alól Szécsényt. Ez az egyik fontos része ünnepnapunknak, ehhez pedig kapcsolódik, hogy az MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum az egyik történelmi emlékhelye II. Rákóczi Ferenc országgyűlésének. A konferencia címe Rákóczi jelmondatának a vége: Istennel a hazáért és a szabadságért – fogalmazott dr. Limbacher Gábor.

Beszédében kifejtette: alapvetően Rákóczi azt üzeni, hogy Isten nélkül nincs, illetve elérhetetlen a szabadság. Továbbá szólt arról is, hogy a 200 éve született Petőfi Sándor a Nemzeti dalában tudja, hogy a szabadság nem az egyén hanem a nemzet sajátja. A konferencia tulajdonképpen a szabadság fogalmát érintő kérdéseket járta körül jó néhány előadásban.

A magyar történelem kiemelkedő helyszíne

Ezt követően Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Ebben elsőként felelevenítette a 340 ezzel ezelőtt történt eseményeket, majd megemlékezett az 1705-ös szécsényi országgyűlésről is. 

– Szécsény, hasonlóan Egerhez, Szigetvárhoz és Székesfehérvárhoz, a magyar történelem kiemelkedő és megkérdőjelezhetetlen helyszíne. Itt az összetartozás, a nemzeti identitás, a szabadság és a béke központi szerepet töltött be. A történelem azt bizonyítja, hogy a békét és a szabadságot megvásárolni nem lehet, azt áldozatos és fáradhatatlan szolgálat és munka árán lehetett kivívni – mondta Vargha Tamás, hozzátéve: – Számtalan csatát vívtunk a szélrózsa minden irányában, és nemzetünk sorsa nem egyszer függött a fegyvert fogó katonák vitézségétől és elszántságától. Hőseink az évszázadok során tetteikkel igazolták bátorságukat, a nemzet és bajtársaik iránti elkötelezettségüket és az általuk megtestesített ideák gyakorlása, a heroizmus, a hősiesség, a becsület, a lojalitás, az elkötelezettség olyan időtlen értékek, melyek a nemzet létének, egységének és fenntartásának érdekében elengedhetetlen feltételei. 

Fontos a szabadság szeretete

Ezután Balla Mihály országgyűlési képviselő vette át a szót, aki méltatta a város múltját, történetét és értékeit.  – Szécsény mindig is megmutatta, hogy az itt élő emberek számára a haza, a magyarság és a szabadság szeretete fontos – húzta alá Balla Mihály. 

Végül Stayer László, a város polgármestere mondott köszöntőt, amelyben kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy Szécsény otthont adhat a konferenciának. 

– Azért gyűltünk össze, hogy nemet mondjunk a fejlődésképtelenségre, hogy minél többet megtudjunk egymásról és a minket körülvevő világról. A téma a szabadság lesz, az a fogalom, az az eszme, amely minden tudományterület számára meghatározó jelentőségű. Ennél szélesebb spektrumot keresve sem lehet találni a gondolkodás számára – mondta a város polgármestere.

Szakemberek tartottak előadást

A jubileumi konferencián olyan neves szakemberek tartottak előadást, mint például dr. Habil Várkonyi Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művelődéstörténeti Tanszék tanszékvezetője vagy Prof. dr. Habil. Balogh Judit, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanára. A rendezvényen közreműködött a Vissi d’Arte Művészeti Együttes, valamint az Erkel Ferenc Vegyeskar Bel Canto Kamarakórusa, illetve Chomát Dalibor, Pásztor Nelli Mária és Szalay-Demeter Mózes zongoristák. A jubileumi konferenciát és emléknapot koszorúzással zárták a ferences templom falán lévő emléktáblánál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában