Somoskő vára

2023.11.18. 15:38

Káprázatos! – őszi fényével csalogat kirándulásra Somoskő várának környéke (fotók)

Somoskő vára a magyar-szlovák országhatáron áll, s rendkívül népszerű a turisták körében. Fotóriporterünk őszi fényében örökítette meg a helyszínt.

Nool.hu

Mint arról már korábban beszámoltunk: Somoskő vára a 13. században épült, s a jelenlegi magyar-szlovák országhatár túloldalán, egy vulkáni csúcson áll. A vár tövében igazán különleges, voltaképp világhírű természeti látványosságot is találunk, az úgynevezett bazaltorgonát, amelyet egyedien hajlott, szabályos hat és ötszögű, viszonylag vékony bazaltoszlopok képeznek.

A Medves-vidék vulkanikus kúpján álló várat az országhatárt jelző kőtömb hivatalosan ugyan elválasztja Magyarországtól, de a schengeni egyezmény életbe lépése óta történelmi műemlék magyar oldalról teljesen szabadon látogatható. Bár az ostromok rendkívül megtépázták a várat, az 1970-es években megkezdett helyreállítási munkálatok vetettek véget az állagromlásnak, ám sajnos a felújítás Szlovákia önálló állammá alakulása után félbeszakadt.

Az október végi közgyűlésen nem véletlen került napirendre Somoskő turisztikai fejlesztése is. A képviselők egyhangúlag elfogadták a pályázat benyújtásáról szóló javaslatot. Azzal kapcsolatban Fekete Zsolt elmondta: a pályázat a városrész turisztikai fejlesztésére, attrakcióbővítésre irányul. 

 A 600 millió forintos beruházás során megvalósul majd a Somoskői vár környezetének rendezése, parkolók, szelfipont, labirintus kialakítása. Ismeretterjesztő táblákat helyeznek ki, megújulnak a zöldterületek és az ide vezető út is. Egyebek mellett pihenő és tűzrakóhelyeket létesítenek, megújul a Petőfi kunyhó, a kultúrház és a Bazalt-ház is. A fejlesztést marketing tevékenység követi majd. 

Addig is elhoztuk nektek a somoskői helyszínt őszbe borulva, ahogy azt fotóriporterünk látja:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában