Kezdeményezés

2023.11.26. 13:04

Gyümölcsfa-bemutatókertet létesített a pásztói önkormányzat

A Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ gyümölcs-bemutatókertek létesítésére buzdította az önkormányzatokat. Ehhez a programhoz csatlakozott Pásztó is – adta hírül Farkas Attila polgármester Facebook-oldalán.

Nagy Orsolya

A polgármester háláját fejezte ki a Nők Civilben Egyesületnek, hogy örökbe fogadták a gyümölcsültetvényt, amellyel segítenek megmaradásában. Mint fogalmazott: a program célja, az eltűnő, a Kárpát-medencében régóta termesztett fajták fennmaradása és újrahonosítása, illetve új változatok kialakítása.

– Ezek a fajták elterjedésükkel genetikai alapot biztosítanak a globális klímaváltozásokból, az ökológiai- és erőforrás válságból következő helyi szintű problémák megoldásához. Az az ősi ismeretanyag, amely a hagyományos gyümölcstermesztéshez és feldolgozáshoz kapcsolódik, megőrződik és a jelenkori lehetőségekhez igazítva alkalmazást nyer – írta Farkas Attila.

Hozzátette: a vidéken élő fiatalok megismerkedhetnek az alkalmazkodó gyümölcstermesztéssel, és általában a tájbarát gazdálkodás lehetőségeivel, valamint maguk is hozzájárulhatnak az életgazdagság helyreállításához a szülőföldjükön.

A városvezető arra is kitért, hogy ezáltal a fogyasztók változatosabb és egészségesebb gyümölcsökhöz juthatnak. Céljuk, hogy kezdeményezésük mozgalommá szélesedjen, s a hagyományos művelésű gyümölcsösök, mint tájkép elemek újból a Pannon táj részei legyenek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában