Sajtótájékoztató

2023.11.02. 17:28

Értékelte a salgótarjáni közgyűlés munkáját a Fidesz frakciója, bűnökre is rámutattak

Az egy héttel ezelőtti salgótarjáni városi közgyűlés történéseivel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója csütörtökön. Az érintett témák között szerepelt például a megyeszékhely sportfejlesztési koncepciója, a Tóstrandi Sport- és Rekreációs Központ fejlesztésével kapcsolatos szövegrész módosítása, valamint a fekvőrendőrök cseréjének szükségessége.

Veres Edina

Sajtótájékoztatót tartott Tolnai Sándor (balra) és Fenyvesi Gábor, a Fidesz önkormányzati képviselője a legutóbbi közgyűlési ülés témáiról

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A legutóbbi, október 26-án tartott városi közgyűléssel kapcsolatban Tolnai Sándor, a salgótarjáni önkormányzat fideszes képviselője a megyeszékhely sportfejlesztési koncepcióját érintő napirend megvitatása során történteket ismertette először. Mint mondta, az előzetes egyeztetések során hangot adott módosító javaslatként megfogalmazott véleményének, amely szerint a koncepcióból méltánytalanul kimaradt az SBTC, illetve annak röplabda csapata.

A megyeszékhely sportfejlesztési koncepcióját érintő napirendről Tolnai Sándor tájékoztatott
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Annak ellenére, hogy előzetes megbeszélések voltak ezzel kapcsolatban, a közgyűlés elé mégis úgy került az előterjesztés, hogy nem szerepeltek benne ezek a pontok. Erre a felvetésre azt a választ kaptuk a napirendet előterjesztő alpolgármestertől, hogy a korábbi – szeptember 28-i – közgyűlésen már elfogadta a közgyűlés az SBTC egyesület támogatását. Eszerint 3 millió forintos összeggel támogatta a városvezetés az egyesület felnőtt röplabda csapatának működését – fejtette ki Tolnai Sándor.

Kiemelt sportszervezeti támogatás segíthetné az egyesület és szakágai működését

Hozzátette, hogy nagy örömömére szolgált, hogy végül így bekerült a koncepcióba a 104 éves múltra visszatekintő salgótarjáni egyesület, illetve a röplabda sport. A képviselő ezután rátért egy olyan pontra, amely véleménye szerint azonban kimaradt Salgótarján sportfejlesztési koncepciójából.

– A nagy múltú egyesület annak idején komoly szakosztályokat üzemeltetett. Emellett látni kell, hogy a városban jelenleg működő kisebb egyesületek, legyen az például a háromtusa, vagy a boksz egyesület milyen nehézségekkel küszködnek. Ennek oka, hogy még mindig nem kapják meg azt a segítséget, ami a működésükhöz, az életbenmaradásukhoz, a versenyeztetéshez lenne szükséges. Ennek orvoslására egy olyan koncepciót kellene megvalósítani a városban, amely során az SBTC-ből egy ernyőszervezetet hozunk létre, ahova beintegráljuk a városban működő kis egyesületeket, amelyek az SBTC jövőbeli szakosztályait képezhetik majd.

Tolnai Sándor azt is elárulta, hogy az elképzelés megvalósításával a jövőre nézve kiemelt sportszervezeti támogatást is megcélozhatnának, amely hosszútávra lenne képes biztosítani az SBTC, illetve szakosztályai működését. Kiemelte: sajnálatosan Nógrád vármegyéből egyetlen egy sportszervezet sem kap ilyen jellegű támogatást, de bíznak benne, hogy az SBTC be tudná tölteni ezt a szerepet. Emiatt várják azoknak a kis egyesületeknek a jelentkezését, akik ebben a közös együttműködésben szeretnének részt venni.

„A fejlesztések ilyen hatékonysággal történő kezelése bűn”

Végül Tolnai Sándor – a Salgótarján sportfejlesztési koncepcióját taglaló napirendnél maradva – a Modern Város Programban tervezett Tóstrandi Sport- és Rekreációs Központra vonatkozó fejlesztés fejezetének utolsó bekezdéséről beszélt. 

Portálunk beszámolt már arról, hogy az érintett szövegrészt a közgyűlés előtt is kifogásolta a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója, ahogy arról is, hogy az ülés során Tolnai Sándor élt a módosítási javaslattal, amely szerint kerüljön ki az anyagból a következő mondat „Tekintettel a pandémiára, valamint a 2022. évben kirobbant orosz-ukrán háborúra az országos beruházások felfüggesztésére kerültek, melynek értelmében a fentiekben felsorolt beruházások megvalósítására a közeljövőben várhatóan nem kerül sor.”

– Az ezt követő mondatokban ugyan megpróbálják ezt valamilyen szinten visszabillenteni abba az irányba, hogy fontos ugyan az önkormányzat számára is ez a terület. Mi viszont határozottan azon a véleményen voltunk, hogy egy olyan koncepcióban, amely a jövőnkről szól, nincs helye egy olyan mondatnak, amelyben a város látszólag lemond erről a fejlesztésről – hangsúlyozta Tolnai Sándor, aki rámutatott, hogy a kérdéssel kapcsolatban inkább beszélgetés alakult ki a közgyűlésen, amely során körvonalazódott: maga az előterjesztő is hajlandó volt – a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója kérésének megfelelően – kivenni a szóban forgó bekezdést a szövegből.

„Elfogadhatatlan, hogy a Tó-strand és környékének a fejlesztése ne készüljön el” 

A napirendi pont tárgyalásának végén az is elhangzott: természetesen nem szabad lemondani erről a fejlesztési irányról. Mindehhez kapcsolódva Fenyvesi Gábor, a salgótarjáni Fidesz-frakció elnöke kifejtette: Fekete Zsolt polgármester most már lassan tíz éves regnálásának van több bűne is, amelyek közül az egyik a fejlesztések ilyen hatékonysággal történő kezelése.

Fenyvesi Gábor előbb a TOP keret költségei között szereplő Bányamanó Múzeum kérdését elevenítette fel, mondván: az egy, a salgótarjáni piac beruházásához kapcsolódó, közel egymilliárd forintos projekt lett volna, ami végül nem valósult meg, hiába kapott a város támogatási ráemelést a kormánytól. Ráadásul 70 millió forintot saját költségvetésből kellett visszafizetnie. A Fidesz városi elnöke ezután a piac projektjét vette górcső alá. Mint mondta, ott is hasonló a helyzet.

Fenyvesi Gábor: "A piac felújítása jelenleg már több mint 1,6 milliárd fölött jár"
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– A piac felújítása jelenleg már több mint 1,6 milliárd fölött jár. Nem tudunk a végére érni, annak ellenére, hogy 2018-ban kezdődött maga a folyamat: 900 millió forintról indult, de amint a közbeszerzés kiírásra került, már rájöttek, hogy nem elég ez az összeg. Ráemelésként 576 millió forint kértek, amit meg is kaptak kormányzattól, és itt tartunk! Így érünk el a Tó-strand fejlesztéséhez, amit 2019-ben a közgyűlésen egy 40 perces prezentációban mutatott be nekünk Molnár Károly – húzta alá Fenyvesi Gábor. 
A Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciójának elnöke arra is emlékeztetett: azóta kiderült, hogy a tervezésre 333 millió forintot, míg az atlétikai pályának szánt terület megvásárlására további 209 millió forintot költött a városvezetés.

– Miután a járulékos költségekkel együtt elköltöttünk közel 560 millió forintot a Tó-strand és környékének a fejlesztésére, beleírjuk egy sportkoncepcióba, hogy nagy valószínűséggel – a körülmények miatt – lehet, hogy soha nem fog elkészülni, de belátható időn belül, biztosan nem. Ez számunkra maximálisan elfogadhatatlan volt! – emelte ki Fenyvesi Gábor, aki ezt követően felidézte, hogy a közgyűlésen napirendek után az egyebek pontban a Salgótarjánban tömegével felbukkanó fekvőrendőrök kérdéskörét vetette fel.

Miért is költenek a vas fekvőrendőrök elhelyezésére, ha úgyis cserélik őket?

A Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója elnökének véleménye szerint, az önkormányzat teljesen jogosan próbál ilyen eszközökkel beavatkozni a közlekedési morálba, hiszen sokan nem tartják be a KRESZ szabályait. Ugyanakkor a telepített fekvőrendőröket alkalmatlannak tartja arra, hogy a nagy forgalmú utakon megállják a helyüket, főleg amiatt, mert az eszközök az azokon keresztülhajtó járművekben kárt okozhatnak. Mint fogalmazott, úgy gondolja, hogy az aszfaltból vagy viacolorból kialakított fekvőrendőrök sokkal jobb megoldást nyújtanak, hiszen ugyanúgy lelassítják a gépjárműveket, de át lehet rajtuk menni anélkül, hogy tönkretennék az autót.

– Mindezt az önkormányzat is belátta ugyanis a Pécskő úton már átcserélték épített fekvőrendőrökre ezeket az eszközöket – mondta Fenyvesi Gábor, hozzátéve, hogy Fekete Zsolt polgármester egyetértett vele, és elmondta, hogy tesztelik és át is alakítják majd ezeket az eszközöket. Fenyvesi Gábor ugyanakkor kiemelte: a kérdés az, hogy ebben az esetben miért költenek pénzt a vas fekvőrendőrök tömeges elhelyezésére a város különböző pontjain, ha tudják, hogy azok helyett normálisabb fekvőrendőrt fognak építeni. Zárásként elmondta: úgy látják, hogy e kérdést illetően nincs nézeteltérés a városvezetés és a frakció között, és bízik benne, hogy az alkalmatlan fekvőrendőröket hamarosan, ütemezetten lecserélik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában